L'esquelet de la balena de 20 metres varada a l'Escala el 1862 presideix l'entrada del Museu Blau

Ha estat el quart trasllat de les restes d'aquest cetaci 150 anys després del seu varatge a la costa empordanesa

Aquest ha estat el quart trasllat al que s'han sotmès les restes d'aquest cetaci 150 anys després del seu varatge a la costa empordanesa. La directora del Museu de Ciències Naturals ha recordat la història del cetaci que va ser comprat per la Universitat de Barcelona el mateix any de la troballa i traslladat al Museu Martorell el 1917. El sostre del Castell dels Tres Dragons va ser la seva darrera ubicació on va estar suspès fins el juny de 2010 quan un projecte de modernització va decidir incorporar un nou edifici ubicat al Fòrum.

La sustentació de l'esquelet amb cables des de deu ancoratge a la columna de la balena fins al sostre, ha buscat una posició més natural de la que es presentava al Castell dels Tres Dragons. La seva ubicació a les escales principals permet contemplar-lo des de tots els angles i diferents alçades.

El procés de muntatge i articulació de l'esquelet ha corregut a càrrec de l'empresa canària Gea i ha comptat amb la participació d'una empresa especialitzada en grans muntatges en museus i la direcció de l'equip d'arquitectes de la instal·lació, segons ha explicat la cap de col·leccions del Museu de Ciències Naturals, Eulàlia Garcia.

Primer pas per crear el Museu Nacional de Ciències Naturals

Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de cultura, coneixement, creativitat i innovació de l'Ajuntament de Barcelona, ha afirmat que amb la instal·lació del cetaci inicia "una nova etapa que ha de culminar amb la creació del Museu Nacional de Ciències Naturals", tal com "fixa la llei de museus". L'emplaçament de la instal·lació seguirà sent al Parc de la Ciutadella. En les properes setmanes "es constituirà un consorci amb un termini d'aportació de finançament entre 8 i 10 anys al que s'incorporarà també el Govern de la Generalitat".

Ciurana ha recordat la vinculació d'altres animals com l'elefanta Júlia, el Floquet de Neu o l'orca Ulisses amb "la història sentimental de Barcelona" i espera que l'esquelet d'aquesta balena, del qual espera trobar un nom, "formi part de l'imaginari emocional de molts nens".