L'accident d'autocar de Cassà de la Selva s'hauria produït per una avaria als frens

Entre els 44 ferits pel sinistre del bus, que havia passat la ITV feia un mes, n'hi ha un de greu

Les investigacions sobre l'accident d'aquest matí a Cassà han començat a donar els primers fruits. Tot i els rumors que el vehicle anava amb excés de velocitat o que fins i tot la conductora hauria patit somnolència, la hipòtesi que pren més forma és la d'una causa mecànica, ja que el bus hauria patit una avaria als frens.

En concret, l'autocar accidentat cobria la línia regular de Girona cap a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Després de fer la parada de Cassà, a la rotonda de sortida del poble el vehicle havia de cedir el pas. La conductora ha frenat per evitar un encalç i, segons el seu mateix testimoni, els frens no han respost. Per aquest motiu, el bus ha anat a parar a la calçada contrària i ha trencat la tanca metàl·lica de la via. Al final, l'autocar ha caigut per un desnivell d'uns 2 metres i ha bolcat al costat esquerre, fora de la carretera.

Ni alcohol ni drogues ni somnolència

Segons informació del SCT, la conductora no havia ingerit alcohol ni drogues ni tampoc ha patit somnolència. A més, sembla que tampoc circulava a una velocitat excessiva, tot i que encara resta pendent l'anàlisi del tacògraf. D'altra banda, el vehicle tenia una antiguitat de 5 anys, es trobava en bones condicions i tenia tota la documentació en regla. És a dir, havia passat la ITV feia un mes, les rodes es trobaven en bon estat i tots els passatgers anaven correctament asseguts.

Un ferit greu ingressat al Trueta

A l'autocar viatjaven 44 passatgers i la conductora. Un dels viatgers es troba en estat greu, segons el Trueta; 32 haurien resultat ferits lleus; 11, ferits menys greus i un últim, il·lès -ha marxat pel seu propi compte. Pel que fa al trasllat dels ferits, n'han portat 17 a l'hospital de Santa Caterina de Salt (Gironès), 15 al Trueta -d'aquests, una està embarassada i una altra és la conductora del vehicle- i 12 al CAP de Cassà de la Selva. A la tarda ja només quedaven 5 ferits dels 15 ingressats al Trueta, i l'última víctima de les que han acudit al CAP de Cassà l'ha abandonat cap a un quart de quatre de la tarda. D'altra banda, finalment no ha calgut activar l'helicòpter, i els ferits de menys consideració han estat traslladats amb un bus, també de la Teisa.

Els familiars de les víctimes han disposat del 012 i del 112 per conèixer l'estat de les persones afectades en l'accident. També les urgències dels centres hospitalaris han hagut d'atendre moltes trucades de familiars preocupats pels ferits. D'altra banda, entre avui i demà la majoria de passatgers podrien ser donats d'alta -el ferit greu segueix en observació, segons el Trueta.

Moments de pànic després del sinistre

Els segons després que es produís l'accident han estat molt tensos i de pànic en alguns casos. Així ho ha explicat una de les passatgeres, Verónica, que ha relatat que quan tot just ha pogut reaccionar s'ha trobat amb gent que havia caigut sobre seu, vidres i sang a tot arreu i viatgers cridant. "No sé com ha succeït, ni què ha passat", ja que "tot ha anat molt ràpid", ha remarcat Verónica, que ha patit un hematoma al braç. Les persones que han presenciat el sinistre han corregut a socórrer les víctimes, i fins i tot una d'elles ha trencat els vidres del bus per ajudar-les a sortir. D'altra banda, la conductora ha patit un atac d'ansietat.

Per la seva banda, l'alcalde de Cassà de la Selva, Enric Bagué, ha explicat que si l'autocar hagués bolcat del tot l'accident hauria pogut tenir conseqüències molt pitjors. Bagué també ha explicat que el lloc on s'ha produït el sinistre no es considera un punt negre, a part que al llarg de la carretera que passa per dins de Cassà hi ha diverses bandes reductores de velocitat, que precisament han suscitat queixes entre els conductors de bus encarregats de la línia regular amb parada a la població.

Cues en totes direccions

Pel que fa a l'afectació viària, entre les 11.56 h i les 14.06 h, hi ha hagut uns 3 km de retenció a l'altura de Cassà en sentit Girona, i, entre les 12.02 h i les 14.20 h, hi ha hagut uns 4 km de retenció a l'altura de Cassà de la Selva i Llagostera (Gironès) en sentit Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà). Després s'ha regulat la circulació a la rotonda donant pas alternatiu, segons dades del SCT.

El sinistre ha tingut lloc cap a tres quarts de dotze del matí al quilòmetre 17 de la C-65, a l'última rotonda de Cassà en direcció cap a la costa. Al voltant de les tres ja s'han endut el bus accidentat, després de retirar-lo del marge on ha caigut.

En l'accident han actuat sis patrulles de Mossos d'Esquadra, sis dotacions de Bombers de la Generalitat i cinc ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques. A més, també hi ha intervingut la Policia Local de Cassà de la Selva, col·laborant sobretot amb les tasques de regulació del trànsit.