Propietaris expropiats per les obres de la N-II temen que se'ls vulguin retornar els terrenys

Un dels temors és que la decisió Foment impliqui no reprendre les obres del tram comprès entre Medinyà i Orriols

  • Les obres entre Medinyà i Orriols porten un any aturades
    Les obres entre Medinyà i Orriols porten un any aturades
  • Els propietaris es queixen que les finques que els volen retornar estan deteriorades per les obres © ACN
    Els propietaris es queixen que les finques que els volen retornar estan deteriorades per les obres © ACN
L'alarma ha saltat entre els propietaris de terrenys expropiats al tram de l'N-II que va des de Vilademuls a Orriols. Tot i que afirmen que ja han rebut una paga i senyal de l'Estat, que és un 5% del preu fixat a canvi del terreny expropiat forçosament per fer el desdoblament de la carretera, no han cobrat ni un cèntim més del que havien de percebre com a indemnitzacions. Per això, els propietaris agraris, sota el paraigua del sindicat Unió de Pagesos (UP), van demanar una reunió amb els responsables d'expropiacions del Ministeri de Foment.

El responsable del sindicat a la zona, Jordi Ginebreda, ha explicat que durant la reunió el cap d'expropiacions a Catalunya els van dir que encara que ja hi havia un preu fixat per a les expropiacions, no els pagarien els diners perquè els retornarien els terrenys. De moment, però, no hi ha confirmació oficial de l'afirmació i, segons els pagesos, només els ho han dit de forma verbal. A més, els van comunicar que és perquè de moment les obres no tiraran endavant perquè consideren que l'ampliació ja es fa amb el quart carril de l'autopista.

El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, ha afirmat que si s'acaba confirmant la mesura s'hauran de tornar a quedar uns terrenys que ara ja estan fets malbé després de temps sense treballar-hi la terra i també estan trinxats perquè les obres van començar tot i que després les van parar.

L'alcaldessa de Vilademuls, Dolors Rovirola, tem que es confirmin els pitjors presagis i que el retorn dels terrenys vulgui dir que finalment no tira endavant el desdoblament de l'N-II. "Si es fa oficial és molt greu, perquè voldrà dir que no tindrem autovia", ha afirmat Rovirola que recorda que ja hi ha hagut afectacions per les expropiacions.

Un dels casos més dramàtics és el del propietari d'una casa que ha acabat expropiada. Va haver de marxar de pressa de casa perquè les obres havien de començar i buscar un nou lloc on viure abans de cobrar la indemnització per l'expropiació. Ara, pot ser que finalment hagi d'acabar tornant a la casa que ha estat temps tancada i sense cobrar indemnització.

Per evitar que el retorn del terreny expropiat s'acabi convertint en una realitat i per reivindicar que els propietaris volen cobrar els diners que els deuen, representants municipals, els mateixos propietaris i el sindicat agrari UP s'han reunit a Vilademuls per exposar les intencions que els ha manifestat l'Estat i decidir mobilitzacions com a mesura de pressió. A la reunió han decidit tallar la carretera durant dues hores el dissabte de la setmana que ve com a forma de protesta.