Noel Alimentària exporta prop del 40% de la facturació, quatre vegades més que fa deu anys

L'empresa té una fundació que finança projectes d'investigació per combatre malalties infantils

Des que l'any 1940 va emprendre l'activitat en un petit obrador d'Olot, el grup Noel Alimentària ha anat expandint-se i actualment compta amb la fàbrica principal a Sant Joan les Fonts (Garrotxa); un escorxador i una planta a Olot; una planta a Sant Esteve de Llémena (Garrotxa) on es produeixen els pernils serrans de llarga curació i una altra ubicada a la província d'Osca on es fan pernils serrans de gran qualitat.

La seva producció està molt diversificada i inclou des d'una línia de plats cuinats (lasanyes, canelons, pollastres rostits), passant per embotits, productes curats o carn fresca, entre d'altres. El seu producte "estrella", però, és el pernil, que representa el 75% de tot el que fan. El pernil dolç es destina sobretot al mercat nacional mentre que el serrà els ha permès "internacionalitzar-se cada vegada més", segons explica la directora general, Anna Bosch. Actualment venen a més de 54 països d'arreu del món i els que més es s'exporta és el pernil serrà i el xoriç. Explica que el "gust espanyol està de moda", tal com demostra la forta presència que està tenint la restauració a l'estranger, com ara les tapes, i per això s'han proposat "reforçar" la seva presència al mercat europeu, sense oblidar-ne d'altres com els Països Nòrdics, tot i que aquets últims representen un volum menor.

Fa uns vuit anys, Noel va decidir apostar pel que anomenen productes llescats -el que va envasat amb sobres de plàstic- i actualment ja representa la meitat de tota la producció. Una a altra de les decisions que els ha donat bons resultats ha estat la introducció ara fa uns deu anys dels plats precuinats, uns productes que van considerar de "conveniència" amb la plena incorporació de la dona al mercat laboral.

La previsió és que aquest 2011 arribin als 150 MEUR de facturació i que l'exportació sigui gairebé el 40% del total. Una xifra quatre vegades superior al que es venia a fora ara fa uns deu anys, quan representava entre un 5 i un 10%. Bosch explica que al mercat nacional hi ha molta competència del sector i que aquesta obertura a fora ha estat possible gràcies a la innovació en els processos de producció que els ha permès entrar en mercats com l'anglès i el francès. Fa unes setmanes es va donar a conèixer que el grup Pernils Llèmena, de qui són socis juntament amb tres empreses més, serà la primera empresa catalana que exportarà al mercat americà a partir del 2012, després d'aconseguir l'autorització, si bé des de la planta que tenen a Osca ja s'està fent.

La Fundació Albert Bosch i els projectes de futur

Des de la Fundació Albert Bosch, el grup participa en el finançament de projectes d'investigació per combatre malalties infantils. Des de fa deu anys que treballen estretament amb l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, amb qui tenen previst avançar en àmbits com ara l'oncologia infantil i les lesions medulars. Per altra banda, estan estudiant oferir unes beques a joves amb formació superior o universitària perquè puguin tirar endavant projectes innovadors. Tot i que encara no s'ha acabat de definir, preveuen que estigui obert a altres sectors econòmics i no només al carni.

Els directius de l'empresa han acompanyat durant una visita als directors dels serveis territorials de Bestar Social i Família, Ferran Roquer, i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Aurich, que han pogut conèixer de primera mà la seva activitat.