El servei de creació d'empreses de la Selva atén 191 emprenedors en set mesos

S'han creat un total de 48 noves empreses i 66 nous llocs de treball

El servei de creació d’empreses del Consell Comarcal de la Selva ha atès un total de 191 nous emprenedors durant els set primers mesos de l’any 2019. Tots aquests nous emprenedors han passat pel servei per demanar informació i orientació a l’hora de posar en marxa un nou negoci.

D'aquestes 191 persones, 65 han continuat el procés d'assessorament amb l'objectiu de valorar la viabilitat del projecte a través del pla d'empresa, rebre assessorament específic amb algun expert, conèixer els tràmits per a la posada en marxa del negoci, saber si hi ha ajudes i subvencions disponibles, entre altres qüestions. El resultat d’aquest primers mesos ha estat la creació de 48 noves empreses i 66 nous llocs de treball.

Per sectors, un 22 per cent dels negocis que s’han constituït corresponen al sector de l’hostaleria, un 20,93% al sector comerç, un 14,58% correspon a perruqueries i estètiques, un 10,42% a reformes, un 14,58% a serveis professionals i un 16,67% a altres serveis.

A banda d'ajudar a nous emprenedors, el servei d’empresa de l’ens comarcal també pretén donar suport a les noves empreses creades al llarg dels darrers anys: en aquest cas, s’han fet un total de 137 visites de seguiment a negocis locals per ajudar a consolidar la seva activitat. L'objectiu és que l'empresa trobi el suport necessari per tenir més garanties i possibilitats d'èxit en el seu procés de creixement: avaluació del funcionament general del negoci, recerca de finançament o eines de gestió empresarial. Durant aquest període de temps s’han ajudat a tramitar 44 subvencions per a reformes, obertura de nous establiments oberts a peu de carrer, digitalització del comerç o joves autònoms inscrits al Garantia juvenil. S’ha ajudat a cedir 15 negocis a emprenedors interessats en la seva continuïtat i també s’ha ofert assessorament especialitzat a les empreses en màrqueting, xarxes socials, fiscalitat, control de gestió, entre altres.

Per tot això, amb l'objectiu d'ajudar tant emprenedors com a empreses creades, periòdicament s'organitzen activitats de formació o sensibilització sobre temes relacionats amb l'auto ocupació, la gestió de negocis, etc. Durant aquests primers mesos de l’any s’han dut a terme 19 càpsules formatives, amb un total de 221 participants, i 13 accions de sensibilització a diferents instituts i escoles de la comarca. L’objectiu és apropar i donar a conèixer l’emprenedoria als joves estudiants de la comarca. En cadascuna d’aquestes activitats hi han participat una mitjana de vint alumnes.

Paral•lelament s’han dut a terme a diverses sessions de treball en xarxa com Emprendre en Femení –on hi van participar més d’una setantena de participants-; l’Start Art –amb uns 40 assistents- que té per objectiu impulsar la cooperació en l’àmbit artesà i creatiu-, i la primera edició del Networking rural, que es va celebrar a Sant Martí Sacalm (Susqueda) -amb la participació d’una quarantena assistents- , entre altres.

Microxarxes de comerç local: trobades empresarials

Durant els primer semestre de l’any 2019, el Consell Comarcal de la Selva ha posat en marxa el projecte Microxarxes de Comerç Local. L’objectiu d’aquest projecte és crear dinàmiques de cooperació i treball en xarxa entre petits empresaris dels sectors serveis i comerç de deu municipis de la Selva per generar microxarxes de treball entre ells i ajudar-los, així, a consolidar les seves activitats empresarials. El projecte, que compta amb la participació d’un total de 218 empreses, es desenvolupa de forma paral·lela en cadascun dels 10 municipis participants adherits al projecte, que són: Amer, Anglès, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Sils, Vidreres i Vilobí d'Onyar.

Més específicament, els tres objectius concrets que es plantegen amb el projecte són els següents: donar a conèixer entre els petits empresaris d'un municipi els serveis que cadascú ofereix, per tal d'analitzar les possibles sinergies que es puguin generar entre ells; fomentar la cooperació empresarial entre aquests empresaris i transferir i ampliar aquestes microxarxes de serveis amb empresaris de la resta de la comarca.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha valorat molt positivament les xifres que s’han assolit en aquests primers mesos des del servei de creació d’empresa. Així mateix, el president de l’ens selvatà ha recordat que “el Consell Comarcal té com una de les prioritats la creació d’ocupació a la comarca, i per això des de la seva arribada al Consell s’estan duent a terme diverses iniciatives i projectes que han de permetre una major ocupació de les persones del nostre territori”.

Per la seva banda, el nou conseller d’Empresa, Eduard Colomé, s’ha mostrat molt satisfet de la consolidació d’aquest nou servei no només pels emprenedors sinó també pels petits comerciants i autònoms de la comarca. Per Colomé la tasca que es fa des del Consell amb els autònoms, emprenedors i comerciants és fonamental ja que, en molts casos, sense la seva ajuda i el seu acompanyament molts no haurien afrontat aquest nou repte, que en molts casos els ha comportat un canvi important i positiu en la seva vida professional.

Els dos representants polítics del Consell, Balliu i Colomé, han coincidit en l’aposta que en l’anterior mandat es va fer en el sector de l’emprenedoria i que ja ha donat fruits, tal com han dit, ja que any rere s’han incrementat el nombre d’emprenedors a la comarca en àmbits molt diversos.

El Servei d’Empresa del Consell, que forma part del Programa Catalunya Emprèn de la Generalitat de Catalunya, es presta en col•laboració amb diversos ajuntaments de la comarca, mitjançant la Xarxa Emprèn Empresa la Selva, de forma que els ciutadans d’aquests municipis poden gaudir d’aquests serveis ben a prop de casa.