Els tripulants de cabina de Ryanair mantenen la vaga al setembre després del fracàs de la mediació

Tancar la base de Girona afectaria entre 40 i 50 pilots i 130 treballadors de cabina

Els tripulants de cabina de Ryanair mantenen la vaga de deu dies al setembre després del fracàs de la mediació amb l'empresa. L'anunci de vaga la van fer els sindicats USO i SITCPLA a principis d'agost com a protesta per l'anunci de tancament de les bases de Tenerife i Las Palmas (previst per al 8 de gener) i l'amenaça que pugui passar el mateix amb l'aeroport de Girona-Costa Brava.

Després que la mediació no hagi funcionat, els sindicats registraran oficialment la convocatòria de vaga avui mateix per als dies 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de setembre en les tretze bases arreu de l'Estat. Els sindicats temen que les retallades i el tancament de bases anunciats afectin 350 tripulants de cabina i 200 pilots.

D'aquests, 130 tripulants són de Girona i també entre 40 i 50 pilots. En el cas de Girona, la representant d'USO, Lídia Arasanz, manté que l'empresa no els confirma els plans que té però que segueix "amenaçant" amb el "risc" de tancar. "Això ens fa pensar que podem acabar com Tenerife i las Palmas", ha lamentat.

Aquest matí a dos quarts d'onze estaven convocats al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) de Madrid representants de l'empresa i els sindicats per intentar arribar a un acord i evitar la vaga. Per part de l'empresa Ryanair ha participat en la mediació José Prieto i Alberto Oliet per part dels sindicats. L'aerolínia de baix cost, però, no s'ha volgut asseure a la mateixa taula que els sindicats i, per tant, els mediadors s'han anat reunint per separat amb uns i altres i traslladant-los les propostes i exigències de l'altra part. Segons els sindicats, les set hores no han servit per a res i s'ha signat una "acta de desacord" perquè no hi ha hagut cap avançament.

Per això, després de la reunió, els sindicats registraran avui mateix la convocatòria oficial de vaga per al setembre i es constituirà el comitè de vaga. En els propers dies, legalment ja no estan obligats a cap reunió més de mediació però hi podria haver nous acostaments o reunions vinculades a través de Treball.

De fet, el secretari d'organització d'USO-Ryanair, Jairo Gonzalo, ha dit que l'única proposta que han pogut fer els mediadors és que les dues parts es tornin a trobar abans de la vaga amb el compromís que Ryanair posi sobre la taula dades de quina afectació tindrien els tancaments de les Canàries i el potencial tancament de Girona. "Fins que no vinguin amb dades reals i justificacions i no amb amenaces no ens mourem de la vaga", ha dit Gonzalo.

A l'entrada de la mediació, el secretari d'organització d'USO-Ryanair, Jairo Gonzalo, ja ha avisat que tenien poques esperances que la reunió arribés a bon port. Ha reclamat que Ryanair complexi la legislació estatal perquè recorda que per presentar un ERO i tancar les bases ha de justificar-ho amb xifres. Gonzalo ha subratllat que Ryanair va tancar l'exercici amb més de 1.047 MEUR de beneficis. "Esperem que alguna autoritat laboral forci Ryanair a complir d'una vegada per totes la legislació", ha subratllat Gonzalo, que apunta que a Canàries hi ha "alarma en el sector turístic de Canàries" per la desaparició d'aquestes bases.

Girona, es manté en "risc" de tancar

En canvi, durant la reunió no s'ha donat més informació sobre els plans de la companyia en relació la base de l'Aeroport de Girona, tot i les preguntes que els sindicats han traslladat als mediadors. Ryanair va amenaçar fa pocs dies amb l'existència d'un "risc de tancament". La responsable d'USO a Girona, Lídia Arasanz, ha dit que no els han facilitat més informació durant la mediació però que l'empresa "va deixant anar coses".

"Si volen fer un procediment d'acomiadament col·lectiu s'han de regir als procediments que marca la legislació espanyola, no poden funcionar amb amenaces", ha lamentat. A diferència que les bases canàries –que ja tenen fins i tot anunciada data de tancament per al 8 de gener de 2020-, en el cas de Girona només es planteja el "risc" de tancar-la. Tanmateix, Arasanz es tem que la base de Vilobí d'Onyar pot tenir el mateix destí que les bases canàries. Fonts sindicals confirmen, a més, que en el darrer comunicat que l'empresa va enviar a la plantilla el 9 d'agost insistia que existia "risc potencial de tancament" de Girona.

Segons ha dit, a més, la companyia no els facilita dades de quina afectació podria produir el tancament de la base gironina. Segons ha calcula el sindicat USO, podrien ser 130 tripulants de cabina i entre 40 i 50 pilots.

A la sortida de la reunió de mediació, la responsable de recursos humans de la companyia irlandesa, Lisa McCormach, ha confirmat que la decisió sobre Girona no està presa i que es sabrà "en un parell de setmanes".

Els motius de l'empresa

Els sindicats adverteixen que Ryanair planeja aquests tancaments per l'endarreriment de l'entrega dels avions Boeing 737 Max, l'apujada de costos de combustibles i l'increment dels salaris de la plantilla. Els models es van haver de quedar a terra per ser revisats arran de la caiguda de dos models idèntics fa uns mesos amb el resultat de més de 300 víctimes mortals i la data del seu retorn és "incerta".

Des dels sindicats també han denunciat que l'aerolínia de baix cost busca acomiadar els treballadors més antics per contractar-ne de nous "amb pitjors condicions laborals" i reutilitzar els avions que trauria d'aquestes bases per enviar-los a les empreses filials de Ryanair. "Busquen buidar la companyia per nodrir les seves filials", ha dit Jairo Gonzalo.