Palafrugell vol evitar que la gent fumi a les platges i cales l'estiu del 2020

Copia la iniciativa pionera a l'Escala del 2006 que va fracassar

L’equip de Govern de Palafrugell (Baix Empordà) ha decidit començar el procés per convertir tot el seu litoral marítim en espai lliure de fum de cara a la propera temporada d’estiu i ho farà després d’obrir un debat amb tots els sectors vinculats al turisme. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és conscienciar a la gent de les problemàtiques que pot generar el tabac en un espai natural com el de primera línia de costa. Amb aquest oferiment, per primera vegada al territori de Palafrugell, a tots els visitants i als usuaris de les platges es busca millorar els seus hàbits i evitar situacions de contaminació.

En aquests moments el que s’està fent és estudiar com convertir les platges i cales del municipi en espais sense fum, així com posar en marxa aquesta iniciativa. El consistori ha pres la decisió prenent com a referència que la majora de visitants són turisme familiar. Per aquest motiu, abans d’implementar-ho es vol tenir un debat i obrir converses amb les instàncies econòmiques i tots els sectors vinculats al món del turisme per tal que ho valorin i en facin les aportacions oportunes, unes reunions que es podrien iniciar aquesta tardor.

Sense multes

Des del consistori han assegurat que es vol treballar més el fet de la conscienciació que no pas en la restricció i la sanció. Per aquest motiu, no es valora sancionar ni multar, però sí que es treballarà per tal que es normalitzi a les platges dels nuclis de Calella de Palafrugell, Llafranc i Tamariu i a la resta de cales el fet de no fumar i, paral·lelament hi hagi consciència de ser el màxim de curós amb el medi ambient i l’entorn.

Amb les platges i cales que disposa el municipi la idea de l’equip de Govern municipal és que l’estiu vinent aquesta situació ja entri en vigor. I al mateix temps s’acompanyi d’informació i conscienciació amb l’objectiu que serveixi per eliminar el tabac i el fum de tot el litoral de Palafrugell, un del punts més preuat de la Costa Brava.

Iniciativa fracassada

Aquesta iniciativa fou pionera a tot l'Estat Espanyol l'any 2006, quan l'aleshores alcalde de l'Escala, Josep Maria Guinart, va prohibir el fumar a la platja de Sant Martí d'Empúries (Alt Empordà). El consistori raonava aleshores que ho feia per evitar a les famílies l'inconvenient de trobar la sorra plena de burilles.

Amb tot, l'Ajuntament no podia sancionar les persones que fumessin en aquesta platja, ja que legalment no està prohibit fumar a l'aire lliure, però confiava que seran els mateixos usuaris es conscienciaran. Tanmateix, de poder-se sancionar, el municipi tampoc comptava amb suficient plantilla d'agents de la Policia Local per a controlar els banyistes, que es congreguen per centenars durant els dies d'estiu en aquella zona.

La proposta només es va mantenir durant un estiu i posteriorment fou retirada pel fracàs en la resposta que es va obtenir per part dels usuaris de la platja que feien cas omís a les recomanacions.