Inaugurat l'últim tram del desdoblament de la C-17 entre Vic i Ripoll

Les obres han suposat una inversió de més de 300 milions d'euros

El conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha posat en servei aquest dijous l'últim tram del desdoblament de l'Eix Centelles - Vic - Ripoll, l'anomenada C-17. En concret, ha entrat en funcionament un tram de 7,4 quilòmetres de longitud entre Sora (Osona) i Ripoll.

Segons Recoder, es tracta d'una carretera "d'oportunitats" que apropa el Ripollès i Osona amb el Vallès i també amb la Cerdanya. El conseller ha assenyalat que l'obra de desdoblament de la C-17, juntament amb les obres de desdoblament de l'Eix Transversal i el nou Eix Diagonal "són una mostra de la política dels diferents governs de la Generalitat per 'reequilibrar' el territori".

D'altra banda, el conseller ha assenyalat que la nova carretera desdoblada i que arriba fins l'entrada de Ripoll, "ha de ser un impuls per l'economia de la zona". En aquest sentit, Recoder ha recordat que tot i que la crisi industrial hagi afectat la comarca del Ripollès, "aquesta carretera pot ser una oportunitat pel turisme, sobretot el d'hivern".

El conseller ha lamentat que el territori hagi viscut cinc anys d'obres i ha destacat que "si tinguéssim un altre règim econòmic de finançament, segurament el desdoblament s'hauria acabat molt abans".

De Sora a Ripoll

Pel desdoblament entre Sora i Ripoll s'ha aprofitat la carretera de dos carrils ja existent per a configurar la calçada en sentit Ripoll, alhora que s'ha construït una nova calçada de dos carrils de nou traçat pel sentit Vic. Aquest fet comporta que les calçades estiguin separades una de l'altra en la major part del recorregut. Cada calçada té dos carrils de circulació, de tres metres i mig d'amplada i vorals d'entre un i dos metres d'amplada.

Pel que fa als accessos, les obres han comportat l'acabament de l'enllaç de Montesquiu - Sora, la construcció d'un nou enllaç de la Farga de Bebié, l'enllaç de Terradelles i la connexió de la nova autovia amb la depuradora i les finques pròximes a Ripoll.

Les obres

Segons el conseller, l'objectiu de les obres per potenciar i millorar les prestacions de l'Eix Centelles - Vic - Ripoll ha estat "afavorir les comunicacions entre Osona i el Ripollès i la connexió amb l'àrea metropolitana de Barcelona". L'actuació ha inclòs el desdoblament de la carretera entre Manlleu i Ripoll i la millora del tram que ja comptava amb quatre carrils, entre Centelles i Manlleu (50 quilòmetres en total).

Les obres van començar l'octubre del 2006 i el juny del 2008 va entrar en servei la variant de les Masies de Voltregà (Osona), de vuit quilòmetres i mig. El juliol del 2010 es va inaugurar el tram fins a Sora (Osona), de gairebé deu quilòmetres, mentre que aquest dijous s'ha inaugurat l'últim tram fins a Ripoll. En total s'han desdoblat més de 25 quilòmetres de carretera.

Peatge a l'ombra per finançar l'obra

Les obres es finançaran amb el sistema de "peatge a l'ombra", a través del qual la concessionària cobrarà en 30 anys una quantitat segons el nombre de vehicles que hi transitin.

A l'acte protocolari d'inauguració, a banda del conseller de Territori i Sostenibilitat, hi han assistit les principals autoritats del Ripollès i Osona. A més, l'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, també hi ha estat present.

El Departament de Territori i Sostenibilitat està redactant el projecte per al condicionament del tram de la C-17 més proper al nucli urbà de Ripoll, amb una longitud de gairebé dos quilòmetres. Aquest tram es troba entre la carretera de les Llosses i la rotonda d'accés a Ripoll. L'obra comportarà una inversió estimada de 6 MEUR i es preveu començar les obres l'any 2012.