L'Ésdansa ballarà al ritme de Tahití amb unes danses amb més de 200 anys d'antiguitat

L'espectacle substitueix l'actuació suspesa dels balls Al-bar'ah

Les Preses (Garrotxa) viu des d'avui una setmana amb molt de ritme perquè el municipi acull la 37a edició del Festival Ésdansa. Una edició que ha comptat amb canvi a última hora, ja que la companyia encarregada de ballar l'Al-bar'ah, una dansa típica d'Oman i reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, ha suspès la seva gira per Europa.

En el seu lloc vindrà una companyia de Tahití per mostrar al públic les danses Ori Tahití. Es tracta d'un conjunt de balls que, segons la directora del festival, Núria Feixas, són a "molt sensuals" perquè "es mouen molt els malucs". Originalment, aquestes danses s'utilitzaven per tot tipus d'actes, ja podia ser una benvinguda, com un ball per seduir a algú o també per desafiar a l'enemic.

Destaquen dues peces diferents: l'Ote'a té un origen guerrer i està caracteritzat per un moviment molt ràpid dels malucs, o dels genolls si ho ballen els homes. Per altra banda hi ha l'Aparima que és una dansa de ritmes més suaus i sensuals. Precisament aquest 2019 "es compleixen 200 anys que els cristians les van prohibir", ha apuntat Feixas. Després de considerar-les massa provocatives, van vetar aquest tipus de dansa. Tot i així, fa uns 50 anys es va recuperar i ara ja es pot tornar a ballar amb normalitat.

L'espectacle es podrà veure en una ubicació secreta que els organitzadors només desvetllaran al públic abans de començar la funció. La cita per als espectadors és al camp de futbol del Bosc de la Tosca i, des d'allà, aniran a peu fins al punt escollit.

En la presentació del festival aquest dilluns al matí, una companyia de dansa de Guatemala ha interpretat dos balls tradicionals del seu país. En ells, sis persones anaven disfressades amb màscares, algunes amb cares d'homes dibuixades i algunes amb una cara de drac. Cada ballarí portava dues marques a les mans que anaven fent sonant al ritme de diversos instruments també tradicionals de Llatinoamèrica.