Ryanair ara reclama 15 milions d'euros per tres milions de passatgers i la Generalitat s'hi nega

La proposta anterior era de 11,5 milions d'euros per a quatre milions de passatgers transportats anualment

La corda que uneix Ryanair i la Generalitat està a punt de trencar-se. Poques hores després que Ryanair hagi fet públic que abandona Reus,el director general de Mobilitat i Transport, Ricard Font, ha anunciat que el Govern "congela" les negociacions amb la companyia. La justificació és que no pensen signar res més amb Ryanair fins que no tinguin la certesa que es complirà. "Hem de tenir la seguretat jurídica que allò que signem obeeix a un compromís de la companyia de complir-ho, si la companyia està disposada a complir nosaltres també a negociar", ha dit Font.

El director general ha explicat que han de tenir la seguretat que si s'arriba a un acord per a l'Aeroport de Girona "no varia en qüestió de mesos". De fet, això és el que ha passat a Reus quan el darrer conveni se signava el novembre de 2010 amb vigència fins a finals de 2013 i, en canvi, Ryanair ha anunciat aquest dimecres que abandona l'aeroport el 30 d'octubre. "Tenien un acord vigent que s'ha convertit en paper mullat", ha dit.

Font no ha entrat a valorar si són certes o no les acusacions de la companyia sobre els incompliments de contracte de Reus que Ryanair atribueix al Govern. Ara bé, sí ha estat taxatiu i ha dit que fins que l'aerolínia no compleixin el què estava acordat amb Reus no faran cap pas per tancar l'acord per a l'Aeroport de Girona. "Que posin aquest hivern les 39 freqüències que el conveni preveia a Reus, que el compleixin", ha demanat Font a la companyia.

Font no ha volgut desvetllar com s'està duent a terme la negociació i si s'ha anat més enllà de l'intercanvi de mails i faxos i s'ha limitat a dir que només tornaran a reprendre les converses si Ryanair mostra el "compromís ferm" de complir els acords que té vigents amb Reus i també amb Girona, on ja fa mesos que ha aplicat una dràstica reducció de destinacions i freqüències incomplint, d'aquesta manera, els termes del contracte que finalitza el desembre de 2011.

Ryanair refusa la proposta per a Girona

El director general de Mobilitat i Transport ha explicat també que Ryanair no ha acceptat la proposta que el passat 20 de juny li va fer arribar el Govern per establir-se a Girona fins el 2016. La proposta preveia subvenció directa anual de 7,5 MEUR, més el compromís de reduir en 4 MEUR les taxes que paga l'aerolínia. A més, li oferia uns terrenys per a fer un hotel, una escola de personal de cabina o un hangar. Ryanair havia de comprometre's a transportar, com a mínim, quatre milions de passatgers cada any.

Font ha explicat que, ara, Ryanair els reclama 15 MEUR -el doble de la proposta de la Generalitat- i, en canvi, només es compromet a transportar tres milions de passatgers. "Creiem que és una xifra desorbitada", ha reconegut el director general que ha dit que el Govern creu que no s'hauria de pagar. Ara bé, Font ha dit que aquests estira i arronsa de xifres formen part de les negociacions. "El que no forma part de la negociació i és inacceptable és no tenir la seguretat jurídica que allò es complirà", ha reiterat.

Font també ha reconegut que l'anunci de congelació de negociacions suposa un pols de força amb Ryanair però ha dit que "no hi ha altra sortida". "No volem demostrar que som més ni menys valents, ens trobem en una situació que s'han trobat la majoria de governs, és complicada i és un carreró sense sortida", ha reflexionat Font que ha remarcat la importància que Ryanair té per a les comarques de Girona però ha advertit que una negociació "no pot ser eterna".

A més, Font ha remarcat que la "solució estratègica" al problema que pateixen els aeroports com Reus i Girona passa pel traspàs a la Generalitat i que puguin ser les institucions del territori la que gestionin les instal·lacions i fixin les taxes. Font ha reconegut que el sistema tarifari entre Girona i Barcelona és similar i això facilita que una companyia com Ryanair, que a tot Europa vola a aeroports regionals perquè són més econòmics, a l'Estat ho pugui fer pràcticament amb les mateixes facilitats a Madrid i Barcelona.

Ara la pròxima peça l'haurà de moure la companyia. Ryanair té conveni vigent a l'Aeroport de Girona fins acabar el 2011 i a Reus en tenia fins a finals de 2013.