Una enquesta del CEO assegura que un 43% dels catalans votarien a favor de la independència

El 75,5% està d'acord amb què Catalunya recapti els seus impostos mentre que el 18,2 ho rebutja

El CEO indica que un 33% dels enquestats vol que Catalunya sigui un estat dins d'una Espanya federal i un 31,8 aposta per continuar com fins ara, sent una comunitat autònoma. L'estat independent tindria el suport del 25,5% dels catalans. Ara bé, malgrat això, davant de la pregunta directa d'un referèndum sobre la independència, un 42,9% votaria a favor, el 28,2 en contra i el 23,3 s'abstindria.

Argelaguet ha explicat que una part dels federalistes, davant de la disjuntiva, optarien per la independència. Ha constatat, doncs, que hi ha una majoria a favor de l'estat propi si es produís un referèndum, però ha deixat clar també que entre els abstencionistes, la majoria estan més a prop de votar en contra, ja que els motius que donen coincideixen amb els que rebutgen la independència. "Hi ha un perfil de persona que no gosa dir que no i manifesta que no votaria, però per les raons per les quals s'abstindria, coincideix amb les que voten 'no'", ha explicat. En canvi, en l'apartat del vot a favor, "són tots els que estan o estan tots els que són".

També ha remarcat que les raons que donen les persones que votarien 'sí' a un referèndum són eminentment econòmiques. De fet, el 36,4% parla de capacitat i desig d'autogestió econòmica, mentre que el segon motiu, el sentiment d'incomprensió, es queda en el 13,8. Per contra, les persones que rebutgen la independència addueixen com a motiu la preservació de la unitat d'Espanya, amb un 42,6%, i el sentiment identitari, amb el 18,7. En l'abstenció, la primera raó també és la preservació de la unitat espanyola, amb un 21,9%.

Seguint amb aquesta línia, els catalans aposten perquè les administracions catalanes passin a recaptar i decidir la distribució de tots els impostos que paguen els ciutadans i empreses a Catalunya. El 50,4% està totalment a favor, i el 25,1 està més aviat a favor, el que suma un 75,5%. En l'altre costat, el 9,7% està més aviat en contra i el 8,5 ho està totalment (sumat equival a un 18,2%).

Cal destacar que el 75% de les persones que recorden haver votat PSC a les eleccions al Parlament volen el concert, i el percentatge també és majoritari entre els votants de la resta de forces, excepte PPC i C's, on guanya l'opció de 'totalment en contra'. De tota manera, entre els populars, el 28,6% rebutja la recaptació dels impostos, però el 21,4 està més aviat a favor.