El Govern vol tenir connectat l'aeroport de Girona i el port de Palamós el març de 2012

La primera fase se centrarà en el transport d'uns 150 passatgers des de Vilobí d'Onyar fins a Palamós

El Govern aposta per la connexió entre l'aeroport de Girona, a Vilobí d'Onyar (Selva), i el port de Palamós (Baix Empordà) per al turisme de creuers i s'ha posat com a "deures" treballar perquè el pròxim mes de març, moment en què començarà la temporada del 2012, estigui "consolidat". En una primera fase, s'han fixat transportar entre 100 i 150 passatgers i tenen clar que han de comptar amb el suport dels operadors, que ho han de veure com a una "oportunitat". Així ho ha assenyalat el director de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, qui ha reconegut que és el seu "negoci" i que "els ha de sortir rentable". És per això que s'han proposat parlar amb els operadors i oferir-los aquesta possibilitat, alhora que hauran de parlar amb Aena perquè sigui "factible" i es programin vols que permetin portar passatgers que després agafaran un creuer a Palamós.

Pel que fa a la connexió entre aquest port del Baix Empordà i les Illes Balears, una demanda històrica del territori, Font ha reconegut que no està sobre la taula però que seria una opció a estudiar, sempre i quan hi haguessin operadors interessats. Tot i això, ha declarat que cal anar a poc a poc i que ara l'aposta és la connexió amb l'aeroport. Font ha reconegut que "encara és difícil" que Palamós es converteixi en una "base estable d'aportació de passatgers" però que caldrà treballar-hi. I ha posat l'exemple de l'increment que ha viscut el port pel que fa a l'activitat de creuers des que va començar l'any 2000. Aquest any es batrà el rècord de nombre de creuers amb 40.000 passatgers i una quarantena d'escales. L'any que ve s'han proposat arribat als 50.000 i a un total de cinquanta escales. L'acumulat de turistes arribats en creuer arribarà als 150.000 un cop finalitzada aquesta temporada.

El 'Melody' desembarca per primer cop a Palamós

MSC Creuers, una de les companyies del sector més importants del món, ha fet per primer cop escala al port de Palamós amb el vaixell 'Melody' carregat amb 1.211 passatgers i 533 tripulants. En total, farà tres escales al port de la Costa Brava durant aquest any i la companyia s'està plantejant mantenir-les per l'any que ve, si bé encara no s'ha tancat la programació, segons ha reconegut el seu director general, Emiliano González.

Una de les dificultats, segons González, que hi ha actualment a l'hora de programar les escales és que els vaixells cada cop són més grans i per tant no poden desembarcar en ports com el de Palamós. El 'Melody' ho ha pogut fer perquè és el més petit de la flota -205 metres d'eslora i un registre brut de 35.000 tones- formada per onze vaixells més. Els passatgers que han arribat a Palamós són turistes que tenen experiència amb aquest tipus de viatges, que es caracteritzen per ser de llarga durada, uns dotze dies. El creuer ha arribat a les set del matí procedent del port d'Alacant i ha salpat a les tres de la tarda direcció a Gènova (Itàlia), on va començar la ruta el 17 de juny passat. Ha fet escales a Tànger (Marroc), Santa Cruz de Tenerife, Funchal (Portugal), Ceuta, Alacant i Palamós.

La falta de gambes, com anècdota

El capità del creuer, Antonio Siviero, ha aprofitat l'acte de lliurament de la metopa per commemorar la seva primera escala a Palamós per expressar, de forma desenfadada, la seva decepció en no haver pogut comprar les famoses gambes. Aquest cap de setmana era la festa major i els dilluns els pescadors no surten amb les barques. L'alcaldessa Teresa Ferrés l'ha convidat a tornar a venir un altre cop i s'ha compromès a tenir-li preparat un assortit per poder comprovar la qualitat d'aquest producte.

Ferrés ha resumit durant l'acte el paper històric que ha tingut el port per al desenvolupament econòmic del municipi. La cerimònia ha comptat amb la presència de la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, entre d'altres autoritats.