Begur aprova una moratòria per frenar l'obertura de més hotels, bars o restaurants

Es mantindrà durant un any

El ple de l’Ajuntament de Begur (Baix Empordà) va acordar ahir, sense cap vot en contra, tirar endavant una moratòria d'hotels, bars i restaurants de cares a impulsar aquesta activitat que consideren ha crescut molt els darrers anys, especialment al nucli antic del municipi. L'objectiu és elaborar un pla especial que aposti per la qualitat i l’excel·lència. La moratòria, que afectarà a els nuclis urbans de Begur i Esclanyà i a els nuclis mariners de Sa Riera, Sa Tuna, Fornells-Aiguablava, Es Racó i Aiguafreda, serà per un període d’un any.

El govern es marca en aquest temps buscar sinergies amb el sector hoteler i l’Associació de Comerç i Turisme (ACIT) de cares consensuar polítiques de futur, més quan en els darrers vint anys, al nucli de Begur han passat d’un a tretze hotels. “L’excés d’oferta mai és un bon aliat per assolir un turisme de qualitat i buscar l’excel·lència”, va manifestar el primer tinent d’alcalde i responsable de Promoció Econòmica i Turisme, Eugeni Pibernat.

La moratòria, a l’empara del pla general, es concreta en suspendre l’atorgament de llicències de parcel·lació de terrenys, d’edificació, reforma i rehabilitació o enderrocament de construccions, d’instal·lacions o d’ampliació activitats relacionades amb els usos hotelers i els de restauració i similars als àmbits dels dos pobles i dels quatre nuclis costaners esmentats. La suspensió, que es preveu que sigui d’un màxim d’un any, es mantindrà fins a l’aprovació inicial d’un pla especial o un instrument urbanístic equivalent que permeti establir els criteris de desenvolupament equilibrats dels usos referits. La mesura municipal es complementa amb un plànol que delimita els àmbits afectats.

La proposta de moratòria ja es porta treballant des del mandat anterior i en contacte amb el sector afectat, segons va recordar Pibernat, que també va voler deixar clar la importància de l’àrea d’Urbanisme. La iniciativa va sorgir en detectar-se un gran creixement d’hotels al municipi, especialment al nucli antic. Uns hotels que ofereixen una tipologia i estils molt similars: ubicats en cases antigues de poble o cases colonials i amb manca de places d’aparcament. “El creixement d’aquests anys pot portar a el que fins ara és un luxe i una experiència única el fet de dormir en una casa antiga de tant valor a convertir-se en un fet més comú”, va dir el primer tinent d’alcalde. Sense oblidar les activitats de restaurants i bars, a més d’instal·lacions a l’aire lliure, que suposa una tensió d’aquests usos sobre el teixit residencial i desajustos amb l’actual regulació urbanística.

Al nucli antic de Begur, l’any 2000 només hi havia l’hotel Rosa (3 estrelles i 21 habitacions), després que l’any anterior fossin enderrocats els hotels Plaja i Begur. L’any 2001 va obrir el Hanoi (1 estrella i 9 habitacions) i el 2002, els hotels Aiguaclara (3 estrelles i 10 habitacions) i Galena Mas Comangau (4 estrelles i 20 habitacions). Després d’uns anys de tranquil·litat, el 2009 va obrir l’hotel Sa Calma (4 estrelles i 12 habitacions). I des de llavors no han parat d’aparèixer nous hotels: Clàssic (4 estrelles i 12 habitacions), el 2010; Cluc (2 estrelles i 12 habitacions), el 2012; El Petit Convent (3 estrelles i 11 habitacions), Hostalet dels Indians (pensió amb 2 habitacions) i Hostalet de Begur (2 estrelles i 7 habitacions), el 2013; Alta House (3 estrelles i 21 habitacions) i La Indiana de Begur (3 estrelles i 5 habitacions), el 2018, i està en construcció un nou hotel, La Bionda, que tindrà 8 habitacions i es preveu que s’inauguri aquest desembre. Al nucli d’Esclanyà no hi ha actualment cap establiment hoteler. Però sí que n’hi ha als nuclis de Sa Riera (Sa Riera i Ses Negres), Sa Tuna (Sa Tuna), Fornells (Aigua Blava i Eetu) i Aiguafreda (Sa Rascassa).