Geli: 'La Universitat de Girona ha de retallar el pressupost en 9,5 milions d'euros'

Un centenar de persones segueixen la sessió que té com a únic punt informar sobre les mesures a prendre

  • El claustre de la Universitat de Girona ha reunit un centenar de persones © ACN
    El claustre de la Universitat de Girona ha reunit un centenar de persones © ACN
  • La rectora, Anna Maria Geli, ha presentat l'informe de retallades davant del claustre © ACN
    La rectora, Anna Maria Geli, ha presentat l'informe de retallades davant del claustre © ACN
Els estatuts reconèixer al rector o rectora d'una universitat la potestat de poder convocar un claustre quan considera que cal informar a la comunitat universitària sobre algun assumpte. En aquest cas, la rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, ha fet ús d'aquest instrument per presentar el Pla de Sostenibilitat Econòmica que la universitat ha d'aplicar per decisió del Govern de la Generalitat.

En el cas de la UdG, el Govern li demana que redueixi en 9,5 MEUR el pressupost que havia aprovat per a aquest 2011. El 30% del import de la retallada, la UdG el satisfarà aportant pràcticament tots els estalvis que té. És una decisió que la rectora, Anna Maria Geli, va avançar en una entrevista, on assenyalava que aquesta era la única via per evitar que la qualitat docent es vegi ressentida per la retallada econòmica. 

Per això, Geli ha explicat aquet dijous davant el claustre d'on s'estalviaran la resta de diners, 6,5 MEUR. La rectora ha explicat que l'estalvi es reparteix en cinc àmbits. Per una banda, el rectorat preveu retallar 4,3 MEUR en l'àmbit econòmic, que s'aconseguiran a través d'un augment dels ingressos que calculen que serà de 2 MEUR per l'augment de les taxes universitàries i 2,3 MEUR a través de diferents mesures d'estalvi de la despesa corrent. 

D'altra banda, l'informe recull una davallada del 1,3 MEUR en l'estalvi acadèmic. Els diners s'aconsegueixen, majoritàriament, reduint la plantilla de professorat associat a temps parcial. A més, també es modificarà la dedicació docent dels professors a temps complet. La rectora ha destacat que es mantindrà el programa de beques predoctorals. 

Uns 630.000 euros més s'aconsegueixen estalviar en personal docent i investigador (PDI) i en personal administratiu i de serveis (PAS). Els 6,5 MEUR s'acaben de completar amb una davallada de 94.000 euros en l'àmbit de les inversions, basat en un conjunt d'actuacions amb l'objectiu de rebaixar el consum d'energia. 

Un claustre llarg

El claustre ha començat a tres quarts de deu del matí quan s'ha assolit el quòrum suficient per a iniciar la sessió. Més d'un centenar de persones han seguit la trobada que es preveu que sigui llarga. Després de la presentació de l'informe de la rectora i de la intervenció del president del Consell Social de la universitat, Albert Bou, s'han demanat un total de 20 intervencions de representants de col·lectius i també d'altres persones a títol individual. Cadascun disposa de set minuts per a poder intervenir i, posteriorment, la rectora ha de respondre totes les qüestions i encara es pot obrir un segon torn d'intervencions. Per això, es preveu que la reunió sigui llarga. 

El claustre té un caràcter informatiu i no s'hi durà a terme cap votació.