El príncep Felip demana lluitar perquè no s'instal·li el 'desànim' en els joves

Felip de Borbó i el president de la Generalitat entreguen els guardons que distingeixen joves talents

  • Els cinc premiats, a l'escenari de l'Auditori © ACN
    Els cinc premiats, a l'escenari de l'Auditori © ACN
  • Les autoritats que han acompanyat els prínceps en l'entrega de premis © ACN
    Les autoritats que han acompanyat els prínceps en l'entrega de premis © ACN
La jornada ha estat intensa i a dos quarts de nou s'ha posat punt i final a la segona edició del Fòrum Impulsa. Aquest 2011, la voluntat ha estat la d'impulsar portes enfora l'esdeveniment, l'artífex del qual és la Fundació Príncep de Girona. 

Per això, durant tot el dia, ponents de renom internacional han passat per l'escenari per desgranar els diferents eixos al voltant dels quals ha girat el Fòrum: Educar, Il·lusionar, Emprendre i Transformar. La capacitat emprenedora ha estat el denominador comú de tota la jornada, i la voluntat d'incentivar-la l'objectiu que s'han fixat els organitzadors. 

I per això, durant el discurs de clausura, el príncep d'Astúries, Felip de Borbó, ha centrat bona part de les seves paraules en aquest aspecte. "L'activitat pròpia de la Fundació, amb el Fòrum i els Premis Impulsa, constitueixen tres espais que es retroalimenten; i sempre amb els joves com a protagonistes", ha remarcat el príncep. 

Tot i això, Felip de Borbó no ha volgut amagar que els temps actuals són "difícils" i que -precisament- el jovent és una de les víctimes de la crisi econòmica. "Vivim en una societat en què l'abundància i la qualitat dels recursos tecnològics i humans coexisteixen sovint amb la inseguretat econòmica, la precarietat o la iniquitat; i actualment un número molt important de joves no poden accedir a un lloc de treball", ha ressaltat el príncep. 

"No podem acceptar que la desesperança s'instal·li en ells, ni que es vegin o sentin exclosos, material, social o emocionalment", ha afegit Felip de Borbó. Per això, el príncep ha demanat unitat de tota la societat per buscar solucions a la crisi, que superin "el desencant i el desànim" i que projectin l'estat "amb força, seguretat i confiança".

Durant el seu discurs, el príncep també s'ha referit a la ciutat que acull, ara ja per segon any, el Fòrum Impulsa. "Les ciutats i els països seran competitius perquè els seus ciutadans ho siguin. Girona serà global si ho són els seus joves", ha afirmat Felip de Borbó. 

Tots i cadascun dels ciutadans

En les paraules pronunciades durant l'acte de clausura, el príncep també ha llançat un clar missatge d'unitat. "Estic segur en què coincidireu amb mi que Espanya necessita de tots i cadascun dels seus ciutadans; ningú en pot quedar al marge", ha afirmat Felip de Borbó. I ha afegit: "No són moments per a la divisió, sinó per a integrar i per a sumar esforços". 

Referències al 15-M

L'encarregat de fer el resum visual del Fòrum, Alfons Cornella -que és expert en detectar exemples d'innovació-, ha dit que no es podia celebrar un fòrum d'aquestes característiques sense fer menció al moviment 15M. "Aquest moviment està demanant un canvi en la manera de procedir", ha manifestat Cornella que ha explicat que, des de la seva lectura acadèmica, el que "realment" ha ocorregut és que "ha aparegut la intel·ligència col·lectiva de forma molt clara". La seva afirmació ha despertat un aplaudiment a la sala, on la meitat dels assistents són menors de 30 anys. 

Més tard, Cornella però ha dit que no s'havia de parlar 'd'indignats' sinó 'd'indignificats' i ha posat com a repte a la societat que dignifiqui els emprenedors ja des de l'escola. 

Premis Impulsa

Els premis Impulsa van néixer en el primer fòrum i tenen la voluntat de guardonar projectes de persones que han innovat i que destaquen en el seu camp per això. Els premis els han entregat els prínceps d'Astúries i els han acompanyat en l'escenari el president del Govern, Artur Mas, la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, l'alcaldessa en funcions, Anna Pagans, i el president de la Fundació, Antoni Esteve. 

En la primera categoria, el guardonat ha estat el doctor Pere Barri (Barcelona, 35 anys) pel seu compromís social en una iniciativa mèdica "pionera" a Espanya com és el programa de 'Reconsctrucció genital postablació'. 

Seguidament, ha pujat a l'escenari un altre doctor, el francès Romain Quidant, de 35 anys i reconegut internacionalment com a investigador en l'àmbit de les Ciències Físiques. La fundació li reconeix el treball multidisciplinar que està desenvolupant que combina els últims avenços de la nanotecnologia, la fotònica, la bioquímica i l'oncologia per a la detecció precoç d'alguns càncers. 

En l'àmbit cultural, el barceloní Borja Bagunyà, de 28 anys, ha estat el guardonat. La fundació en destaca que és una "promesa de les lletres del nostre país". És autor del llibre de relats 'Defensa pròpia' (Proa) guardonat amb el Premi Mercè Rodoreda i amb el Qwerty com a l'Autor Revelació. Aquest juny ha publicat 'Plantes d'interior' (Empúries). 

Marc Bonavia (Alella, 35 anys), cofundador de SITMobile, una empresa reconeguda internacionalment pels seus serveis mòbils, ha estat guardonat en l'àmbit empresarial en ser considerat un "comunicador actiu i un empresari creatiu i innovador". 

Finalment, la presidenta de la Fundació Balia. Maria Entrecanales, ha pujat ha recollir el guardó en la categoria d'entitat. Balia és na organització sense ànim de lucre i sense confessió política ni religiosa que es dedica a promoure la inclusió social dels menors en situació desavantatjosa i s'instal·la en comunitats desfavorides del territori nacional amb un alt índex d'immigració.