Els Bombers demanen extremar la precaució a l'Empordà amb els petards per la forta tramuntana

Un total de 163 Bombers i 250 Mossos d'Esquadra treballaran per garantir la seguretat la nit de Sant Joan a Girona

La nit de la revetlla de Sant Joan és una festivitat que acostuma a generar volums de feina importants als cossos policials i als Bombers i Protecció Civil. Durant aquesta nit es llancen milers de coets i petards i, la mala manipulació d'aquests, pot acabar en lesions i petits focs. Aquest any, els Bombers han posat l'accent en la prevenció dels focs forestals davant la previsió que bufi fort la tramuntana a l'Empordà i, per això, han demanat que si fa vent no es tirin coets. 

El cap dels Bombers a Girona, Enric Cano, ha recordat que existeix una normativa que prohibeix llançar coets a menys de 500 metres d'una zona boscosa i ha remarcat que això s'ha de complir. "Els bombers ja tenim prou feina amb les actuacions habituals d'una nit com Sant Joan i si hi ha un foc forestal quedem desbordats i la ciutadania també ho pateix", ha explicat Cano, que ha recordat que al 2009 un petard va ser l'origen d'un foc forestal a una urbanització de Begur i que es van haver de desallotjar els veïns. "La nit de Sant Joan hi ha qui es pensa que tot està permès i no, no es tracta d'un dia de barra lliure", ha afirmat Cano. 

El responsable dels Bombers a Girona també ha animat als ajuntaments a delimitar zones específiques on, els dies de revetlla, tothom hi pugui anar i tirar petards sense perills. Es tractaria de places asfaltades i allunyades de zones amb vegetació. El mateix Cano s'ha inventat un nom per aquests recintes i s'hi ha referit com a 'petardòdroms'

Important dispositiu de seguretat

Durant la nit de Sant Joan està previst que un total de 163 bombers i 250 mossos treballin per garantir que la festa es desenvolupa amb normalitat. A més, es reforçaran els parcs de Bombers pròxims al litoral gironí com són els de Calonge, Figueres, Vall d'Aro, Palafrugell i també Cassà de la Selva i Girona. Per la seva banda, els mossos faran macrocontrols de trànsit per fer proves d'alcoholèmia i detecció de consum de drogues i garantiran la seguretat ciutadana a llocs amb aglomeracions de gent. L'any passat, es van haver de fer 153 serveis i hi va haver set atencions hospitalàries per lesions derivades de petards, una de les quals a un nen menor de 11 anys. 

Com cada any, aquesta setmana ja s'han incorporat els professionals de reforç als centres sanitaris costaners per les atencions que es deriven de l'augment de turistes. El director de Sectors Catsalut, Salvador Campasol, ha recordat que, en cas de cremada, el millor que es pot aplicar és aigua i que, si la ferida és molt profunda, llavors es pot anar al metge i que sigui el facultatiu qui recepti el medicament més adient. Campasol ha posat l'accent també en els més menuts perquè, segons ha recordat, l'any passat el 36% de les atencions sanitàries a Catalunya van ser a menors d'11 anys.

A més, els mossos i els bombers també s'encarreguen de la feina preventiva de controlar la ubicació de les fogueres i alertar si detecten que alguna comporta perill. Són els ajuntaments les administracions competents que autoritzen les fogueres a cada municipi. 

El responsable de Protecció Civil a Girona, Antoni Güell, ha demanat també que es respecti la llei i que els menors no comprin ni tirin petards potents. Güell ha explicat que cal acabar amb la pràctica d'alguns pares que, coneixent que els seus fills no poden comprar certs petards, van ells a les casetes, compren els petards i després els donen als fills.

Per la seva banda, el director territorial d'Interior, Albert Ballesta, ha demanat a la ciutadania prudència, precaució i sentit comú per tal que la festivitat transcorri amb normalitat. Amb l'objectiu de promoure els bons consells per a la manipulació de petards i per a les fogueres, Protecció Civil ha editat 10.000 pòsters, 5.000 quadríptics i ha repartit 15.000 còmics a les escoles per informar sobre bons comportaments durant la revetlla.