El nou president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, abaixarà sous i eliminarà càrrecs

El president d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, fa oficial aquest dilluns que l'alcalde de Salt liderarà l'ens supramunicipal

El nom de Jaume Torramadé feia dies que sonava en les travesses per a la presidència de la Diputació de Girona. Finalment, s'ha fet oficial el seu nomenament en la roda de premsa que Antoni Duran i Lleida ha fet després de la reunió de l'executiva del partit, a Barcelona. Torramadé havia estat vicepresident de l'ens del 2000 al 2007 (quan CiU va quedar a l'oposició) i, des de llavors, ha estat portaveu del grup. 

Els resultats de les eleccions municipals han retornat Torramadé a la primera fila de la política ja que ha recuperat l'alcaldia de Salt (Gironès) -que havia quedat en mans de la socialista Iolanda Pineda el 2007- i, a més, ascendeix al primer lloc de la Diputació de Girona. "Em fa molta il·lusió perquè és una institució que en general fa les coses ben fetes i sempre s'hi pot comptar", ha declarat Torramadé.

Entre els motius que justifiquen la seva elecció, el futur president ha explicat que Unió no ha tingut mai cap presidència d'una diputació catalana i que, després dels resultats del 22 de maig, s'havia decidit que una de les quatre diputacions catalanes fos per a UDC. A aquest fet, Torramadé hi afegeix la seva llarga trajectòria dins l'ens on ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat. "Crec que conec bé la casa i posar algú que ja té trajectòria és un aval en una situació de crisi", ha justificat. 

Entre els principals reptes que s'ha marcat per als pròxims anys, Torramadé ha explicat que vol aconseguir més recursos per als ajuntaments "no només en forma de diners sinó de serveis". "Els ajuntaments han de seguir comptant amb la Diputació", ha afirmat. 

Abaixar sous i eliminar càrrecs

A més, Torramadé ha avançat que cal aplicar "mesures correctores" tant pel que fa als sous -l'actual president, Enric Vilert, es va apujar el sou un 40% en arribar a la Diputació- com als càrrecs de lliure disposició. Torramadé ha afirmat que cal reconduir aquesta situació perquè "la institució ho necessita" i perquè en context de crisi "no es poden fer despeses que no estiguin justificades". 

Per Torramadé, compaginar l'alcaldia de Salt -un municipi gran i dels que té un índex major d'immigració- amb la presidència de la Diputació de Girona no ha de comportar cap problema. De fet, Torramadé al·lega que la proximitat de Salt amb Girona és un punt afegit i recorda que hi ha altres alcaldes que compaginen la tasca municipal amb ser diputats a Barcelona o Madrid. 

La previsió de Torramadé és que el ple per constituir la Diputació es faci a mitjan de juliol i ha afirmat que una de les primeres actuacions que vol fer és conèixer l'estat d'execució del pressupost actual. D'aquesta manera, ha dit, es podrà saber si queden diners per emprendre noves mesures. De moment, no ha avançat com pensa distribuir les àrees ni qui les ha d'ocupar.