Els caçadors gironins proven un sistema de localització per satèl·lit per evitar accidents

Els dispositius GPS permeten controlar a través d'una pantalla on és cada caçador i si es mou

El sistema està només en fase de proves i, de moment, els caçadors gironins tenen uns quants dispositius que serveixen per testar com funcionaria en les caceres. Els dispostius GPS farien que cada caçador, mentre és al bosc, estigués permanentment localitzar per satèl·lit i que el responsable de la cacera pogués saber en tot moment quina és la seva situació. El funcionament és senzill, els GPS emeten una senyal que arriba fins a un receptor que té el cap de la cacera. En aquest receptor pot controlar, en una pantalla, on està col·locat cada caçador.

L'objectiu d'incorporar aquest sistema és reduir al màxim el risc d'accidents durant les caceres. Carles Dilmé assegura que els caçadors ja vigilen molt durant les caceres per evitar qualsevol perill i que això fa que hi hagi pocs incidents, però recorda que de tant en tant encara s'han de lamentar accidents com la mort d'algun caçador a qui han disparat confonent-lo amb la presa. Per això, diu que qualsevol mecanisme que ajudi a reduir riscos serà benvingut. "La nostra prioritat sempre és la seguretat", ha afirmat Dilmé.

El president de la Federació de Caça de Girona assegura que aquest mètode és pioner tant a Catalunya com a l'Estat i que aquests dispositius GPS han arribat a les seves mans des dels Estats Units, on una empresa els ha dissenyat expressament per adaptar-los a les necessitats dels caçadors. "En tenim poquets i hem de comprovar com funcionen", ha detallat Dilmé que diu que tenen moltes expectatives posades en aquest aparell experimental. 

Una vegada hagin comprovat si és un sistema efectiu i si és útil per a les caceres, quedarà un altre obstacle per superar: el preu. Carles Dilmé ha explicat que durant la prova pilot només testen els dispositius però que no saben quin preu tindran si finalment els volen incorporar. Si el preu és prou competitiu perquè puguin assumir el cost, Carles Dilmé no descarta que es converteixi en una peça imprescindible per a la seguretat a les caceres, com ja ho són les armilles de colors cridaners o els walkie-talkie per comunicar-se entre caçadors durant les batudes.