El president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany crida a la calma per la depuració de les aigües

Jordi Xargay ha respost la denúncia per no depurar prou les aigües

La Comissió Europea ha denunciat al Tribunal de Luxemburg fins a divuit municipis catalans per no depurar prou bé les seves aigües residuals, segons ha revelat aquest dijous, i tots ells podrien rebre una multa de la justícia europea per despatxar les aigües sense procurar que estiguin al 100% netes de bacteris i virus nocius que són un risc per la salut pública i el medi ambient. Dos d'aquests municipis són al Pla de l'Estany: Cornellà del Terri i Banyoles, la capital. 

El president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, ha lamentat aquest dijous la notícia, però s'ha mantingut ferm i ha assegurat que Banyoles i Cornellà compleixen amb la normativa i considera que podria tractar-se d'un error. Xargay ha assegurat que al Pla de l'Estany "fa molts anys que es treballa amb la bona depuració de les aigües i que en tinguem constància nosaltres complim tots els paràmetres que marca la directiva europea", que és del 1998. És per això que Xargay, que és alcalde de Palol de Revardit, també al Pla de l'Estany, s'ha mostrat sorprès per la notícia i està a l'espera que saber quins són els paràmetres que segons la Comissió Europea no compleixen Banyoles i Cornellà, "si és que n'hi ha algun". Amb tot, no descarta que es tracti d'alguna "confusió" o "mala interpretació" perquè segons ell "un té la percepció que a dia d'avui estem contaminant quan no és així". 

Inversions "molt importants" a la depuradora

Xargay ha reivindicat que des de l'any 2004 "s'han fet unes ampliacions i inversions molt importants a la depuradora per complir tots els paràmetres que marca la normativa europea del 98". "No cal preocupar-se, fem les coses bé des de fa molts anys", insisteix, i apel·la a les analítiques de què disposen, que segons assenyala "indiquen que ho tenim t ot al 100% bé".

El nitrogen, un dels possibles paràmetres sense complir

Des del 1998 la legislació europea obliga els municipis de més de 10.000 habitants a tractar les aigües residuals fins a eliminar-ne tots els bacteris perillosos per la salut huamna i que poden fer malbé l'aigua dolça i el medi marí. D'altra banda, nutrients com el nitrogen o el fòsfor pdoen facilitar el creixement excessiu de les algues i acabar impedint el desenvolupament d'altres éssers vius. 

Xargay ha admès que un paràmetre que podria no complir-se al Pla de l'Estany és el nitrogen, tot i que "no té bacteris que siguin un risc per la salut pública", subratlla. Amb tot, des que Brussel·les va fer la seva última inspecció a l'estat espanyol, l'any 2008, fins ara, els municipis podrien haver fet millores, i de fet Xargay apunta que "a dia d'avui estem per sobre del que marca la normativa", que segons remarca és del 70% "i nosaltres estàvem al 56%" tot i que ara ja "es compleixen tots els paràmetres que marca la normativa".

Hauran de ser els jutges de Luxemburg qui decideixin si les aigües del Pla de l'Estany compleixen al 100% amb la normativa i no calgui multar Banyoles i Cornellà.