La 'Burricleta' arriba a Banyoles per donar a conèixer el patrimoni local a un turisme familiar

Cassà de la Selva (Gironès) inaugurarà un altre centre el pròxim 30 de juny

Banyoles i la comarca del Pla de l'Estany compten des de fa unes setmanes amb un nou servei turístic, la 'Burricleta', que consisteix en el lloguer de bicicletes elèctriques per fer rutes rurals. El gerent del centre, David Planas, explica que el "turisme familiar està molt deixat de la mà" en aquesta zona i recorda que els visitants ja no poden fer volts amb barca ni tampoc llogar barques de rems, després que el propietari es jubilés i l'ajuntament no ha concedit encara una nova llicència. "Quan arriben aquí no saben què fer", apunta Planas, que subratlla el potencial d'aquest nou servei perquè et permet desplaçar-te en bicicleta al "teu aire". 

A banda del lloguer de la bicicleta i l'equipament -un casc homologat amb diferents models 'rurals' a escollir-, també s'incorpora un GPS on hi ha una selecció de rutes recomanades amb explicacions dels punts més interessants. Les escollides fan com a màxim uns 26 quilòmetres i la mitjana són uns 15, la distància que han considerat adequada per poder-la fer tant persones grans com nens. També s'ha tingut en compte l'autonomia de la bicicleta, donat que les bateries permeten recórrer seixanta quilòmetres per camins. Planas explica que ho han "limitat" a uns 25 quilòmetres, ja que hi ha gent que pedala gairebé tot el trajecte mentre que d'altres "abusen" del gas de la bicicleta i no mouen tant les cames. 

Les coves prehistòriques de Serinyà, el pla de Martís, l'estany d'Espolla o indrets relacionats amb llegendes, com la de Sant Martirà, són alguns dels punts seleccionats al Pla de l'Estany. Des que es va posar en marxa fa un mes i mig, el centre de Banyoles ja ha tingut un total de 26 usuaris, una xifra que valoren molt positivament tenint en compte que ha fet mal temps durant dos caps de setmana.

Un model en xarxa per fer "aflorar" el patrimoni local

A finals del 2009, dos emprenedors instal·lats a Perafita (Lluçanès) -Joan Sales i Regina Casas- van endegar aquest negoci, amb la idea de donar a conèixer els recursos culturals i naturals de la zona a través d'un model de cicloturisme, concretament amb una bicicleta elèctrica. Durant el primer semestre, han registrat uns 650 lloguers, amb les 31 bicicletes que tenen (25 per adults i 6 per nens), el mateix nombre que instal·len a cada centre nou, com és el de Banyoles i el de Cassà de la Selva (Gironès). I ja estan preparant la possible obertura a altres punts de la Cerdanya, la Garrotxa i fins i tot a Cabo de Gata (Almeria) però volen anar "poc a poc". 

Joan Sales explica que a través d'una fórmula de negoci que està entre el que es coneix com a franquícia i cooperativa estan teixint una "xarxa de centres", amb la vocació de fer "aflorar el patrimoni cultural i autòcton de cada territori, incorporant les curiositats locals i el seu patrimoni". També compten amb el que anomenen "punt Burricleta", que són aquells sectors turístics que en volen formar part, com podrien ser restaurants, cases de turisme rural o hotels. Al Lluçanès, s'ha establert un circuit on fins i tot hi ha 'menús burricletes' a preus assequibles per als usuaris d'aquest servei.