Habilitaran el pavelló de La Jonquera com a centre d'acollida en situacions d'emergència

Els 20.000 euros que Interior destinarà al pavelló serviran per equipar-lo amb mantes, llanternes i grups electrògens

El secretari general del Departament d'Interior, Xavier Gibert, i l'alcaldessa de La Jonquera, Sònia Martínez, juntament amb el director general de Protecció Civil, Manel Pardo, han signat aquest migdia un conveni de col·laboració per habilitar el pavelló municipal com a centre d'acollida per a conductors i passatgers de vehicles que en un moment donat es vegin obligats, en casos d'emergència meteorològica o força major, a aturar-se i passar un o més dies al municipi. El centre també servirà per acollir els veïns del municipi en els casos que sigui necessari.

El director general de Protecció Civil, Manel Pardo, ha manifestat que la necessitat del conveni sorgeix del fet que La Jonquera és un "lloc de pas de molt trànsit, i en cas d'emergència necessita un avituallament i assistència molt major'. Amb l'acord signat s'està "cobrint aquesta manca de possibilitat d'assistir que hi havia fins ara".

Per la seva banda, l'alcaldessa Sònia Martínez ha valorat molt positivament aquest conveni de col·laboració tot dient que són "un punt clau" quan s'han d'afrontar situacions d'emergència a l'AP-7 o la N-II i ha recordat que "per nosaltres, era molt important poder tenir un punt d'avituallament al pavelló per acollir tota la gent que es trobi en una emergència". 


Un municipi fronterer

La Jonquera, per la seva condició de municipi fronterer, per on travessa l'autopista AP-7 i la carretera Nacional II, principals eixos de connexió de Catalunya amb l'estat francès, és un lloc de pas per a milers de vehicles utilitaris, camions de transport de tot tipus de mercaderies i d'autocars turístics. Aquests milers de conductors i passatgers poden haver de romandre al municipi si es tanca la frontera, i per aixó era necessari tenir un espai per poder-los atendre en cas d'emergència. 

Entre els equipaments previstos, hi ha la intal·lació d'un grup electrogen i un circuit elèctric alternatiu per poder garantir el funcionament de la calefacció i la il·luminació del recinte, així com equips de cuina per a l'avituallament d'un nombre important de persones; llanternes i llums de càmping gas, i l'adquisició de mantes i matalassos per si els usuaris atesos han de passar la nit.

El consistori també dotarà l'edifici de l'ajuntament, les dependències de la policia local i les dependències del Centre d'Atenció Primària amb un grup electrogen, així com de llanternes suficients per garantir la il·luminació dels trajectes que puguin haver de fer els cossos d'emergències o altres persones. L'Ajuntament s'encarregarà del manteniment i la continuïtat dels recursos destinats al centre d'acollida.

La Jonquera disposa actualment dels plans d'actuació municipal referits als riscos de nevades, inundacions, sismes, incendi forestal, pel transport de mercaderies perilloses i el Pla Bàsic d'Emergències Municipals.