Entren en funcionament els primers desfibril·ladors implantats pel Dipsalut a la demarcació

Besalú i Bonmatí ja en disposen als carrers, i durant la primera fase els dispositius s'estendran a catorze poblacions

Aquest dijous, Dipsalut ha post en funcionament els primers desfibril·ladors fixos implantats als carrers a les comarques gironines. Per escenificar-ho, l'organisme de la Diputació ha fer un acte a Besalú, davant un dels dos aparells que s'han instal·lat al poble, situat a la plaça de l'Ajuntament. L'altre es troba al pavelló municipal, al carrer Francesc Cambó. 

Els desfibril·ladors fixos implantats per Dipsalut estan protegits per unes columnes connectades al SEM que, de manera automàtica, rep una alerta quan algú l'agafa i envia una ambulància fins al lloc. La columna també està connectada amb l'empresa proveïdora del servei perquè pugui reposar ràpidament el desfibril·lador que s'ha utilitzat. A més, disposa d'una càmera per realitzar fotografies de la persona que s'endu l'aparell per poder-la identificar en cas de comportaments incívics o de vandalisme.

El president en funcions de Dipsalut, Josep Marigó, ha explicat que ara s'està fent "la instal·lació dels desfibril·ladors a catorze municipis" , que s'han escollit en una primera fases on es faran totes les comprovacions pertinents. "En definitiva, es comprovaran que tots els protocols funcionen correctament", ha afegit Marigó. 

Aquesta primera fase servirà per poder fer les millores que calguin abans que comenci el gruix de les instal·lacions, passat l'estiu. Per la seva banda, l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, ha ressaltat que ara caldrà "formar i informar la població", tant des del Dipsalut com des dels ajuntaments per donar a conèixer l'existència dels desfibril·ladors. 

El cap territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia, ha subratllat que, en el cas dels desfibril·ladors fixos, "des del moment zero el SEM rep l'alerta i s'activa" i ha assegurat que "amb aquesta iniciativa instem el ciutadà a implicar-se, a actuar per donar oportunitats de vida". La instal·lació dels dos desfibril·ladors fixos de Besalú s'ha fet entre ahir i avui. Paral·lelament també se n'han instal·lat dos a Sant Julià de Llor i Bonmatí (a la plaça de l'Ajuntament i a la façana del centre cívic).

Properament s'implantaran els desfibril·ladors fixos de Vilallonga de Ter, Guils de Cerdanya, Bolvir, La Vall d'en Bas, Sant Pau de Segúries, Garrigàs, Espinelves, Cornellà del Terri, Bescanó, Sant Miquel de Fluvià, Jafre i Palau-sator. 

500 aparells arreu de la demarcació

Dipsalut, en el marc del programa 'Girona, territori cardioprotegit' implanta un total de 650 desfibril·ladors automàtics a 214 municipis de la demarcació. 500 d'aquests aparells són fixos. S'instal·len a places, carrers, façanes d'equipaments i altres espais per on els ciutadans solen passar. 

Pel que fa als desfibril·ladors mòbils, se'n cedeixen un total de 130 a 53 municipis de la demarcació (podien sol·licitar DEA mòbils els ajuntaments de la demarcació de més de 1.500 habitants amb serveis de primera intervenció ja que aquests aparells aniran dins dels vehicles dels equips de primera resposta). Es preveu lliurar-los tots a finals d'aquest mateix mes de juny. 

Finalment, Dipsalut disposarà d'una vintena d'aparells que cedirà temporalment per cardioprotegir activitats puntuals o de temporada. 

Des del 6 de juny, aquest organisme de la Diputació ofereix cursos gratuïts de formació en l'ús de desfibril·ladors. Estan dirigits als treballadors municipals amb més probabilitats d'haver de fer servir aquests aparells. 

Per donar a conèixer la iniciativa, mostrar com funcionen els desfibril·ladors i explicar on estan situats, Dipsalut també ha programat una sèrie d'accions de divulgació entre les quals hi ha demostracions de l'ús dels desfibril·ladors. L'objectiu del programa 'Girona, territori cardioprotegit' de Dipsalut és lluitar contra la mort sobtada cardíaca posant desfibril·ladors ben a l'abast i sensibilitzant la població tant en l'ús d'aquests aparells com en la importància de tenir hàbits de vida saludables.