Els 4.600 amarradors de la marina d'Empuriabrava seran de titularitat pública

El director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar promet "afectació zero" als habitatges

L'amenaça de perdre la propietat privada, no poder fer obres o fins i tot haver d'enderrocar part de les cases planava sobre els propietaris de les més de 6.000 finques de la marina d'Empuriabrava. Els pitjors auguris no es compliran després que el director general hagi anunciat que hi haurà "afectació zero" als habitatges i que la zona deixa d'estar considerada dins l'espai públic i, per tant, els seus propietaris no en perdran la titularitat.

Segons la Llei de Costes, des de l'aigua hi ha d'haver un tram de sis metres de terra de servitud de pas, és a dir, de lliures accés. En el cas de la marina d'Empuriabrava, el compliment d'aquesta llei afectava els habitatges que estan a la zona dels canals. Segons els propietaris, en alguns habitatges la servitud de pas inclús passa "pel mig del menjador". Pedro Antonio Ríos diu als propietaris que no han de patir perquè la proposta de l'Estat és que, com a excepció, la servitud de pas es permuti amb els carrers d'accés. 

"No hi haurà afectació a cap habitatge", ha afirmat Ríos que explica que sobre el terreny ha comprovat que aquesta espècie de permuta de la servitud de pas és possible amb els vials i accessos que hi ha. Pedro Antonio Ríos creu que aquesta solució és la millor que poden trobar per a Empuriabrava dins la mateixa Llei de Costes i també opina que és la resposta òptima als 574 recursos de reposició que han rebut dels veïns. 

Però una altra cosa són els amarradors que actualment els propietaris utilitzen com a aparcament privat per a les barques i vaixells. N'hi una uns 4.600 dels quals aproximadament 3.900 són de propietat privada o d'ús privat. La resta, uns 700, els gestiona una concessionària. La proposta de l'Estat, que ha de veure amb bons ulls el Govern que és qui té competències en la gestió, passa perquè tots els amarradors siguin de titularitat pública i que els gestioni una concessionària. La concessió per als propietaris seria gratuïta i per 30 anys prorrogables a 60. 

El secretari de l'Associació de Propietaris d'Empuriabrava, Tim Pelters, diu que han d'analitzar aquesta proposta amb els seus advocats perquè creuen que poden evitar que els propietaris que van comprar les finques amb l'amarrador perdin la propietat. Pelters ha avançat que no descarten recórrer als tribunals i presentar un contenciós contra la decisió de l'Estat. Els propietaris se senten alleujats després de tenir el compromís d'afectació zero als habitatges però s'ho miren amb cautela i diuen que cal analitzar la lletra menuda de cada opció.