Savall i Núñez converteixen Porta Ferrada en territori celta per una nit

Han interpretat la música tradicional d'Escòcia, Irlanda, la Bretanya, Galicia i el País Basc

Festival de Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha acollit aquest dilluns a la nit una vetllada per recordar la grandesa de la música celta. I ho ha fet de la mà de dos grans músics: Jordi Savall i Carlos Núñez. El primer és un apassionat per la música antiga i el segon és un 'gaitero' que des de ben petit ha adorat el gènere celta.

Carlos Núñez ha sortit d'entre el públic amb la seva gaita a l'escenari del Teatre Municipal de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), tot interpretant l''Ària per la cornamusa'. Amb aquesta introducció, els espectadors 'L'home i la natura: diàlegs cèltics' ja s'han pogut fer a la idea que els esperava una nit en què la gaita dominaria l'espectacle i que recorrerien bona part dels territoris celtes.

En el següent tema, el torn ha estat per a Savall s'hi ha apuntat amb la seva viola de gamba soprano tot interpretant un recull de temes tradicionals irlandesos. Amb Savall també s'hi ha sumat Andrew Lawrence-King que ha combinat l'arpa amb el saltiri (un instrument que s'assembla a una arpa més petita) i Frank McGuire amb el bodhran (un instrument de percussió).

I a partir ha arrencat un repertori que Núñez i Savall s'han anat repartint i que ha trepitjat la història musical d'Escòcia amb temes com 'Flowers of Edinburgh' o 'The Reel of Tullochgorum', la de la Bretanya francesa amb una dansa bretona i la del País Basc.

Tots els temes tenien un mateix objectiu recordar la importància de la música celta i acostar la gaita i la flauta dolça irlandesa a la conca mediterrània per mostrar la grandesa del gènere. Tot plegat amb un gran respecte als creadors d'aquestes sonoritats i als músics que han estat els responsables que aquestes cançons hagin perdurat fins a l'actualitat.

Aquest espectacle, amb una durada d'una hora i quart, ha comptat amb dos passis seguits. El festival havia programat l'espectacle a l'Espai del Port en un principi, però per garantir que els instruments comptessin amb una bona acústica, van optar per traslladar-lo al Teatre del municipi. En el trasllat, van optar per programar dos passis i són ben poques les butaques que han quedat lliures en els dos concerts.

Jordi Savall i Carlos Núñez han col·laborat en aquest espectacle dins d'una gran amistat que va arrencar ara fa uns vint anys, quan Núñez, va convidar Savall, l’any 2002, a participar en el disc 'Almas de Fisterra'. Per la seva banda, el violagambista català, que és un dels responsables de la de la revalorització de la música històrica, el va convidar a fer una gira conjunta per Amèrica del Nord. Des d'aleshores, Núñez i Savall, des de perspectives diferents però amb el mateix respecte i devoció, intenten difondre arreu del món les singularitats de la música celta.

Equador del festival

L'espectacle de Núñez i Savall ha estat una de les actuacions més esperades del Festival de Porta Ferrada que aquesta setmana ha arribat al seu equador. De tota manera, aquest dimarts Luz Casal trepitjarà l'escenari del festival de Sant Feliu de Guíxols mentre que el cap de setmana serà el torn de Manuel Carrasco, Marea i Amaia.