Un lladre s'amagava dins d'una maleta per robar als passatgers de l'autobús de l'aeroport de Girona

Un passatger va alertar que havia vist un home sospitós que li "parlava" a una maleta

Els conductors de la companyia d'autobús que enllaça l'aeroport de Girona, a Vilobí d'Onyar (Selva), amb Barcelona han estat unes quantes setmanes fent broma entre ells després que se'ls alertés que hi podria haver un lladre que s'amagava a l'interior d'una maleta per robar els objectes de valor dels passatgers des de la bodega. Però el que podia semblar una broma es va confirmar el 3 de juny passat quan van donar l'avís als Mossos en veure un possible sospitós que portava una maleta que pesava molt i que tenia dificultats per posar-la a la bodega. 

Els agents la van tocar, van notar que estava calenta i van decidir obrir-la. A l'interior van trobar-hi un home amagat que en veure'ls els va dir que no podia pagar el bitllet. Estava suat i com si fos un "contorsionista", ja que feia 1,85 centímetres d'alçada i per tant no era un menor com sospitaven, assenyala el sergent dels Mossos d'Esquadra de l'aeroport de Girona, Josep Maria Mossoll. La maleta era d'un tamany "current", de 50 centímetres x 90. També van detenir l'acompanyant que va comprar el bitllet i va posar la maleta a l'autobús. Es comunicaven entre ells per mòbil, per alertar de qualsevol incidència. 

Un nou 'modus operandi'

Aquest episodi confirma un nou 'modus operandi' que fins ara no s'havia detectat. Un home comprava el bitllet de bus per anar fins a l'estació Nord de Barcelona (la primera parada del trajecte) i posava una maleta a dins de la bodega amb la resta d'equipatges dels passatgers. A dins de la maleta, s'hi amagava una segona persona que, un cop el vehicle començava el trajecte, en sortia i amb un lot frontal i un objecte punxant per obrir cremalleres es disposava a buscar els objectes de valor. Els objectes robats eren sobretot aparells electrònics, com ara ordinadors portàtils o GPS, i el lladre s'els guardava en una maleta més petita que portava a sobre. Tenia una hora i mitja per buscar amb tranquil·litat i deixava les maletes exactament igual com les havia trobat. Després, es tancava de nou a l'interior de la maleta, a l'espera que el seu company el tragués un cop arribat. 

Una de les dificultats per detectar aquest delicte ha estat que els passatgers no descobrien el robatori fins que havien arribat al seu destí. "L'últim lloc que es pensa la gent que li poden robat els objectes és un autobús", apunta Mossoll. Entre les pistes que el cos policial ha fer servir durant la investigació, hi havia un passatger que va escriure una carta on es mostrava convençut que el robatori del seu portàtil s'havia fet durant el trajecte i també un usuari havia alertat d'un possible sospitós que li "parlava" a una maleta. Les denúncies que els van arribar coincidien en aquest trajecte i sempre es feia durant viatges entre la tarda i la nit.

El cap de tràfic de l'empresa Barcelona Bus, José Luís Martínez, afirma que ho tenien "molt ben estudiat". "Són bodegues molt grans, sense massa ferros travessers, on es podia moure perfectament", explica. Els lladres no freqüentaven massa la línia per evitar aixecar sospites i podrien haver comès els robatoris en una periodicitat setmanal, segons la policia, que ja han donat l'alerta que podria donar-se a altres ciutats. 

Els dos detinguts, Krzystof Grzegorz M., de 29 anys i amb antecedents policials, i Jouoastaw K., de 31 anys, són de nacionalitat polonesa. Van passar a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Santa Coloma de Farners (Selva) com a presumptes autors d'un delicte de furt denunciat el 12 de maig en el que es va sostreure un ordinador portàtil i un GPS.