Adrià, Roca i Ruscalleda reten homenatge al 50è aniversari del Motel Empordà

Els xefs coincideixen en destacar que l'establiment és el referent per a la cuina catalana del moment

'El 1961, Josep Mercader obria l'Hotel Empordà a la N-II, carretera de pas obligat per als vehicles que anaven i venien de França. El Motel aviat es va convertir en referent gastronòmic perquè el seu fundador va inventar una cuina basada en la tradició i executada amb imaginació i gosadia, que encetava el que avui anomenem nova cuina catalana'. Aquest és el text d'inici de la contraportada del llibre 'Històries del Motel', de Miquel Berga, que resumeix l'essència d'aquest establiment que ara arriba al 50è aniversari. 

Per les seves parets hi ha passat clients tant il·lustres com Josep Pla i ha servit de font d'inspiració dels cuiners que ara lideren l'avantguarda i la revolució de la cuina catalana. Per això, els gran cuiners actuals han volgut mirar enrere i, en paraules de Ferran Adrià, participar en un acte que és "un símbol de respecte" de les generacions posteriors que han begut de les barreres que va fer caure la cuina del Motel. "Ara ho veiem normal però va ser al Motel on van fer el primer gelat de crema catalana", posava per exemple Adrià. 

En aquest sentit també s'ha pronunciat Carme Ruscalleda que recorda que fa cinc dècades l'objectiu de la cuina era "que el plat fos ben ple". Per això, la xef del Sant Pol ha destacat la "valentia" de Josep Mercader per començar a innovar i apostar per la qualitat. "Mercader va trencar llances i es van atrevir a posar una espina fregida al plat o una amanida de faves freda quan tothom les menjava calentes", ha detallat la cuinera. 

El xef del Celler de Can Roca, Joan Roca, ha destacat que l'acte és una mostra del "respecte per les arrels i el passat" que té la cuina catalana actual. "El Motel va establir la connexió entre la novelle cuisine i la revolució gastronòmica a Catalunya i va fer-ne de pont", ha recordat Roca que ha reconegut que el Motel és "una casa amiga que estimem molt". 

50 anys recollits en un llibre

L'efemèride ha servit per presentar també el llibre escrit per Miquel Berga que repassa la història de l'establiment a l'hora que inclou les mirades d'Adrià, Roca i Colman Andrews (biògraf del xef del Bulli i expert en gastronomia catalana) sobre el Motel. La publicació inclou també 50 receptes de la cuina de l'establiment. Al 1988, Colman Andrews va publicar "Cuina Catalana, l'últim secret culinari d'Europa" que va posar de manifest la fins llavors desconeguda gastronomia catalana fora de les fronteres del país. Durant la presentació, Andrews ha repassat la relació d'anys que l'han unit al Motel i ha destacat que les virtuts essencials del restaurant són "l'autenticitat i la sostenibilitat" que s'han convertit, segons assegura, en "marca de la casa". 

L'actual amo del Motel, Jaume Subirós, ha dit que l'acte no només és un homenatge a l'establiment sinó a la cuina catalana en general i també a la ciutat de Figueres. Subirós ha dit que no hi ha secrets per obtenir l'èxit sinó que hi ha d'haver feina tenaç i contínua. "Sempre dic això als meus col·laboradors una frase que m'agrada molt: petits detalls, grans conseqüències", ha destacat. 

Al final de l'acte, tots els cuiners vestits amb les bates blanques s'han fet una foto de família amb els responsables de l'establiment. Després han llençat un barret de cuina especialment dissenyat per a l'ocasió. La festa s'ha clos amb un sopar a porta tancada al mític Motel.