Es disparen els accidents mortals al camp gironí amb quatre víctimes durant el darrer any

Els últims dotze mesos han concentrat el 80% dels sinistres registrats al món agrícola des del 2007

Morts en bolcar el tractor, aixafats per una roda o atrapats per una màquina embaladora. Aquestes són les causes que han posat fi a la vida de quatre pagesos de les comarques gironines en els últims dotze mesos.

En concret, el juliol del 2010 un veí de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) va morir en bolcar el tractor que conduïa; a l'agost del mateix any, un pagès de Sils (Selva) va perdre la vida en quedar atrapat sota la roda del tractor; el març passat també moria aixafat pel tractor un veí de Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), i l'endemà, un jove de 28 anys perdia la vida a Cornellà del Terri (Pla de l'Estany) en quedar atrapat per una màquina embaladora.

Aquestes quatre víctimes disparen les estadístiques d'accidents mortals al camp gironí recollides durant els últims quatre anys. Mentre que el 2008 i el 2009 no es va registrar cap sinistre mortal, el 2007 una persona va morir en un accident d'aquest tipus.

Per contra, però, si s'analitzen les dades anteriors al 2007, la xifra negra d'accidents s'enfila. El 2006 dues persones van morir feinejant al camp, i fins a tres pagesos van perdre la vida en accidents amb maquinària agrícola el 2005.

El perfil de les víctimes

La franja d'edat que registra més mortalitat en aquests sinistres se situa entre els 60 i els 75 anys. Com apunta el sindicat Unió de Pagesos, les principals causes dels accidents són l'estat de les màquines (ja sigui per antiguitat o per manca de seguretat), l'excés de confiança o el cansament dels treballadors, i la falta de reflexos en els pagesos més grans. D'altra banda, la maquinària més moderna i més complexa també pot convertir-se en una eina de risc en mans de persones d'edat avançada.

L'accident més comú i perillós amb tractors són les bolcades que es produeixen en terrenys amb pendent -segons xifres del govern estatal, una setantena d'agricultors perden la vida cada any per aquest motiu. Altres situacions de risc són les caigudes des de dalt del tractor o, fins i tot, ser atropellat pel mateix vehicle. També suposa perill quedar atrapat per algun dels elements mòbils del tractor, com poden ser els sistemes hidràulics per al maneig de la maquinària que s'arrossega.

Per evitar els accidents, els experts aconsellen parar la maquinària agrícola abans de manipular-la, o evitar portar robes penjades o fluixes que podien quedar-hi atrapades. D'altra banda, remarquen que és important comptar amb l'arc de seguretat als tractors, que protegeix el conductor en cas d'accident, entre altres mesures.

Ser pagès, una feina amb "gairebé tots els riscos"

Segons explica el responsable durant vuit anys de Maquinària d'Unió de Pagesos a Catalunya i actualment cap d'Assegurances del sindicat, Antoni Casademont, a pagès hi ha "gairebé tots els riscos", com poden ser electrocutar-se, intoxicar-se amb els productes químics o quedar atrapat per una màquina.

Casademont alerta que si no es prenen les precaucions adequades es poden contraure malalties infeccioses amb el contacte amb els fems usats com a fertilitzants, o bé patir irritacions a la pell, a les vies respiratòries o als ulls quan es manipulen pesticides.