Actualitzen els 200 punts Inuncat per actuar més ràpidament davant fortes pluges

La prevenció d'incendis i de delictes són dos dels àmbits on Mossos i Agents Rurals treballen més estretament

Les forces de seguretat de les comarques gironines ja treballen amb un sistema actualitzat dels 200 punts Inuncat, que permet localitzar-los més ràpidament. "S'ha assignat un codi de manera que es poden ubicar informàticament sobre el mapa i cada punt té també una fitxa, amb les coordenades de GPS i fotografies", explica el cap dels Mossos de Girona que assegura que el nou sistema ja està "plenament operatiu".

El procediment que se segueix és que, en cas d'alerta per fortes pluges, els cossos de Mossos d'Esquadra, Bombers i Agents Rurals es coordinen en les tasques de prevenció, senyalització i possibles actuacions sobre el terreny. Balanguer subtalla que "és molt important tenir-los degudament ubicats i codificats sobre el mapa perquè els tres cossos parlin en el mateix llenguatge" per anar el més ràpid possible.

Millora en la coordinació

Aquesta és una de les actuacions que s'han explicat en la tercera taula de coordinació que es fa entre els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals a Girona, que des de fa tres mesos es convoca amb periodicitat mensual. L'objectiu d'aquestes trobades és posar en comú la feina feta i establir estratègies de futur. Balanguer explica que aquestes reunions ja es feien des de fa uns anys però que ara s'han volgut "impulsar" de forma "més decisiva" i els resultats, diuen, són "molt positius".

Els tres àmbits d'actuació pricipals són la prevenció d'incendis, els punts Inuncat i la prevenció de delictes. El cap de Mossos a Girona ha afirmat que aquest últim àmbit és on la coordinació està essent "més estreta" i la prova és que ja hi ha hagut actuacions "meritòries" en els últims quinze dies que han permès detenir a presumptes lladres en el moment de cometre el delicte. I explica com, per exemple, el 10 de maig passat es van poder detenir dos presumptes lladres a uns masos de l'Alt Empordà gràcies a la informació d'un agent rural que es va coordinar amb els Mossos i aquests van poder fer la detenció.

El cap d'Agents Rurals de Girona, Ignasi Dalmases, ha valorat molt positivament aquesta coordinació que els permet ser "uns ulls més sobre el territori". Augura que aquesta estratègia anirà per "bon camí" ja que s'han vist resultats quan tot just s'està començant. Dalmases també ha destacat que és important que la pagesia vegi els agents com un "complement més" a l'hora de poder combatre aquest tipus de delictes.