Detingudes 19 persones per robar coure, metall i ferralla a les comarques gironines

Alguns robaven vies de tren a Roses

El dia 17 de maig els agents de la comissaria de la Bisbal van detenir Mohamed O, de 31 anys, veí de Sant Feliu de Guíxols i Moha O, de 37 anys, veí de Castell - Platja d'Aro , com a presumptes autors d'una temptativa de robatori amb força, per una temptativa de robatori de ferralla a Pals.

Els lladres, en veure's sorpresos per l'amo d'una finca veïna, van marxar del lloc. L'endemà els mossos els van localitzar sortint d'un camí de terra amb la mateixa furgoneta carregada de ferralla (de la qual se n'està investigant la procedència). La patrulla va identificar els ocupants i els va detenir per la temptativa de robatori amb força del dia 16.

També a Pals, els mossos d'esquadra van detenir el passat 19 de maig, Abdeslam EL H, de 48 anys, veí de Roses i Mohamed El H, de 30 anys i veí de Mataró, com a presumptes autors d'un robatori amb força amb grau de temptativa, a la deixalleria municipal de la població.

Després de rebre l'avís, els mossos van detectar uns sospitosos que en veure's sorpresos es van amagar en un contenidors. En fer les comprovacions oportunes, els agents van trobar un munt de material de ferralla apilonada a punt per ser carregada en un vehicle.

Robatori de puntals de ferro a Ullastret

Els mossos de la comissaria de la Bisbal van detenir el dia 18 de maig 'in fraganti' tres homes, Pedro M. R. , de 67 anys, Petru T, de 39 anys, Vasile C, de 33 anys i l'endemà, el dia 19 Ghassan El A, de 32 anys, tots veïns de Palafrugell, com a presumptes autors d'un delicte de robatori amb força.

Els mossos van rebre l'avís que tres homes estaven robant ferro de l'interior d'una finca a Ullastret i quan s'hi van adreçar van trobar tres homes a punt per carregar ferralla en un vehicle. Els agents també van saber que el dia anterior tots quatre havien entrat a la mateixa finca i es van endur 100 puntals d'obra.

Enxampats per robar en un antiquari de la Bisbal

El dia 24 els mossos van enxampar els presumptes lladres d'un antiquari a la Bisbal, quan van interceptar el vehicle amb què fugien per la carretera C-66, direcció Palamós. Els agents van trobar al maleter diferents peces de llautó i ferro relacionades amb el món del brocanter.

Els lladres havien aprofitat que l'antiquari estava tancat al públic al migdia per entrar saltant la tanca de prop de dos metres. Entre els objectes recuperats hi ha un capçal de llit, dues brases de llautó, una estructura i un peu de làmpada, una parola de coure, i una aixeta i un gerro de llautó.

Els detinguts són, Bienvenido M. C. , de 42 anys, veí de Llagostera i Juan M. P., de 42 anys i veí de Girona. A ambdós els consten antecedents.

Detinguts in fraganti sis homes per robar vies de tren a Roses

Els mossos d'esquadra de Roses van detenir el passat 16 de maig a Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà) Carles B. R. , de 37 anys, Jesús S. P. , de 35 anys, i Luís de H. M., de 52 anys, tots veïns de Figueres, com a presumptes autors d'un delicte de furt.

Agents de Roses van adreçar-se a Palau de Santa Eulàlia, en un tram de la via fèrria, ja que presumptament tres homes estaven carregant vies de tren en una furgoneta. Quan van arribar-hi, van localitzar una furgoneta i tres persones que tallaven vies de tren i que les carregaven al vehicle.

Concretament, els homes carregaven un tros de via tallada de dos metres de llargada i un pes de cinquanta quilos. Dins de la furgoneta, ja en tenien tallades i carregades un total de quatre, i fora del vehicle ja en tenien uns vint trossos més a punt per ser carregats.

Per tal de tallar les gruixudes vies, els detinguts estaven utilitzant una llança tèrmica professional (talladora d'acer) la qual funciona alimentada per oxigen i gas butà. Els agents van esbrinar que les vies que sostreien pertanyen a vies ferroviàries velles i que l'únic objectiu era sostreure'ls per vendre el ferro.

Pocs dies després, el 24, prop del cementiri de Sant Mori, els mossos van detenir 'in fraganti' tres homes més per sostreure també vies de tren. El 'modus operandi', com en l'anterior cas, era tallar el rail a trossos, en aquesta ocasió amb una radial.

Els mossos van poder comissar un generador de gasoil (per alimentar la radial), una radial, dos radiotransmissors (per avisar de la presència policial), un comprovador estàtic de tensió, un bidó de benzina, un trepant elèctric, 9 discos d'acer per la radial, guants de treball, un martell i diverses eines de treball com un metre o un cubell.

Els detinguts són Daniel A. D., de 34 anys, Pablo D. H., de 32 anys, i José S. A., de 45 anys, tots veïns de Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà). Els detinguts van passar a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Figueres.

Detinguts a la Garrotxa amb el cotxe carregat de coure

El mossos de trànsit van detenir el dia 24 de maig a la Vall d'en Bas, David S, de 24 anys, Ilie P, de 19 anys, Constantin P, de 22 anys, tots ells veïns de Badalona, com a presumptes autors d'un delicte de robatori amb força. En un control d'alcoholèmia a la carretera C-153, els agents van aturar un vehicle que circulava sentit Vic. A la part davantera hi anaven 3 persones i darrere portaven 3 quilos de bobines de coure.

Una revifada dels robatoris a principis d'any

A principis d'estiu de l'any passat es van detectar a Girona, a la resta de Catalunya i també al conjunt de l'Estat un augment de robatoris de línies telefòniques per extreure'n coure que va posar en alerta la policia, de manera que es van intensificar les accions per intentar aturar aquest tipus de delictes. A finals d'any pràcticament s'havien eradicat, però cap al febrer d'enguany hi va haver una revifada amb un degoteig de robatoris menys significatius a línies elèctriques o telefòniques secundàries, així com també a línies de tren, de manera que de nou s'ha intensificat el control policial, amb el resultat d'aquesta vintena de detinguts.

D'altra banda, aquests últims robatoris registrats a les línies ferroviàries no van afectar directament la circulació de trens, ja que es produïen en vies en desús. I el mateix passava amb els robatoris a línies elèctriques, ja que l'objectiu eren les secundàries, que s'usen per si falla el servei de la principal.

Onze dels dinou detinguts tenien antecedents per delictes contra el patrimoni, mentre que als vuit restants no els en consta cap. Així mateix, sis dels arrestats van ser enxampats 'in fraganti' mentre cometien el delicte, com és el cas dels detinguts prop del cementiri de Sant Mori per sostreure vies de tren. D'altra banda, en tractar-se de petits robatoris cap dels arrestats ha ingressat a presó.