Primer anellament de cigonyes al Castell de Peralada amb una cinquantena de cries

Les caves Castell Peralada treuen al mercat dos nous vins per celebrar l'èxit de la reintroducció d'aquesta au

Estrella i Mario és el nom que alumnes del CEIP Ramon Muntaner de Peralada han posat a dues de les cries que aquest dilluns s'han anellat al Castell. El procés ha durat tot el dia però els prop de 200 escolars de diferents cursos ho han vist en primera persona aquest matí. Aquest és el primer cop que es fa a la finca del Castell de Peralada on actualment hi ha 23 nius instal·lats, una xifra rècord si es té en compte que fins als anys noranta aquesta espècie no habitava a l'Empordà.

Un dels impulsors de la seva reintroducció, Jordi Sergatal, ha recordat que va ser la família Suqué-Mateu, propietaris del castell, que es van interessar per reintroduir aquesta espècie a la finca l'any 1995, tal com es començava a fer al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Dos anys després de tenir a un grup de cigonyes tancades en un aviari per suprimir el seu instint migratori, va néixer la primera cria. I des de llavors la xifra ha anat en augment -deu parelles l'any 1999; quinze, el 2006 i 23 el 2010-. "Somniàvem amb trenta parelles, i ara ja n'hi ha 23 a Peralada i 52 als aiguamolls", assenyala Sergatal.

Un bon any per la cria

Aquesta primavera ha nascut un nombre molt elevat de polls -es calcula que unes tres cries per niu de mitjana-, una xifra molt important que ha estat possible gràcies a dos factors, segons explica Sergatal. En primer lloc, la climatologia, ja que no hi ha hagut cap tempesta important que pogués posar en perill les cries i en segon lloc l'abundància de l'aliment. El que va ser director de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya destaca que "les cigonyes han après a menjar cranc americà", una espècie invasora molt abundant, que s'ha convertit en una de les seves principals fonts d'aliment.

Que Peralada tingui una població tan elevada de cigonyes, una de les més nombroses de tot Catalunya, només superat per altres indrets com els Aiguamolls de l'Empordà i la zona de Lleida, indica que té una "bona qualitat ambiental" i també que els seus habitants hi "conviuen" sense problemes, afirma Sergatal.

De l'anella al transmissor

Aquest anys se'ls ha col·locat una anella de plàstic que permet llegir fàcilment el seu codi identificatiu, sense necessitat de capturar-lo, de forma que es podrà fer un seguiment del seu recorregut. L'any que ve, però, esperen poder anar més enllà i posar una espècie de motxilla petita a l'esquena de la cigonya des d'on es podrà rebre senyal d'un transmissor per via satèl·lit. "Seria molt bonic que des de l'escola es pogués fer el seguiment de l'animal, dia a dia", explica Sergatal, que recorda que ja hi ha països com França que ho estan fent.

Un vi en honor seu

Les caves Castell Peralada han volgut dedicar a aquesta espècie dos nous vins, el 'Cigonyes Blanc' (90% Macabeu i 10% Sauvignon) i 'Cigonyes Negre' (un vi amb 90% de Garnatxa i 10% de Syrah), que trauran aquest any al mercat. Són dos vins basats en varietats autòctones de l'Empordà que "mariden molt bé" amb els plats catalans, explica l'enòleg Delfí Sanahuja, que els defineix com a vins "molt afruïtats" pensats per un mercat "modern". Amb ells, es vol cobrir un segment nou on fins ara no hi tenien presència amb una distribució que es farà només a través de l'hostaleria i les bodegues especialitzades i per tant no es podran comprar a les grans superfícies. Aquest any preveuen vendre entre 40.000 i 50.000 ampolles de negre i unes 20.000 o 25.000 de blanc al mercat espanyol i als 47 països que actualment exporten.