'La Confiança Paper' de Besalú vol doblar la facturació en dos anys i obrir-se a Europa

La firma gironina, fundada l'any 1881, centra part de la producció en fabricar paper tissú per a usos higiènics

L'empresa LC Paper 1881 SA compleix ara 130 anys d'història. Situada a la llera del riu Fluvià, la firma gironina es dedica a fabricar paper per al mercat de l'hostaleria i l'embalatge d'aliments. Segons destaca el seu director general, Joan Vila, l'especialització és, precisament, una de les claus que explica "perquè encara som vius i hem estat capaços de seguir l'evolució del paper".

"Per evitar desaparèixer, hem hagut de canviar els diferents tipus de paper que fabriquem i adaptar-nos al consum", detalla Vila. Precisament, ara fa uns cinc anys l'empresa va encetar un nou projecte en aquesta línia. Per això, va decidir centrar-se en fabricar paper tissú destinat a usos higiènics i sanitaris per a grans col·lectius, un sector que es coneix amb el nom "Away from home" (i dins el qual s'hi engloben hotels, bars, restaurants, aeroports, etc.).

L'aposta feta per LC Paper s'ha revelat efectiva, com constaten els números dels darrers exercicis. "Durant els darrers dos anys, acumulem creixements de producció propers al 30%, i els nous usos que neixen per al paper tissú ens permetran seguir incrementant aquest percentatge en els propers anys", concreta Joan Vila.

La firma de Besalú va tancar el 2010 facturant 18 MEUR, una quantitat que aquest any es preveu incrementar fins als 22 MEUR. "La nostra intenció, però, és doblar aquesta xifra en dos anys i arribar a facturar 44 MEUR", avança Joan Vila.

Més mercats exteriors

Per aconseguir-ho, un dels eixos en els quals LC Paper basarà la seva estratègia seran els mercats exteriors. Actualment, l'empresa de Besalú exporta més d'un 30% de la producció a països com França, Portugal o Itàlia, però la intenció és que aquest percentatge vagi en augment en els propers anys.

"L'exportació ha suposat resoldre la nostra situació en aquest moment de crisi actual; al mercat espanyol hi ha molta competència i el consum del nostre producte és limitat", ressalta el director general. Els nous països cap a on LC Paper 1881 SA ha fixat la vista són Suïssa, Àustria i Alemanya (en aquest darrer, fins ara, s'hi ha fet alguna venda, però merament testimonial).

Per entrar amb força als nous destins, Joan Vila destaca que els avala l'etiqueta ecològica, una certificació europea que han aconseguit fa tot just dos mesos. "Fins ara, totes les etiquetes que certificaven que el teu producte era ecològic es referien a paper reciclat", concreta el director general. I hi afegeix: "Nosaltres, però, som els primers que l'hem obtingut per a paper fabricat amb fibra verge i pasta de fusta, i confiem que els mercats suís, alemany i austríac ens ho valorin".

Reduir el pes

Al costat d'aquest pla per obrir-se a nous mercats, LC Paper 1881 SA també està desenvolupant un projecte d'investigació. Es tracta d'aconseguir abaixar el pes del paper per així adaptar-se al nou escenari de consum que s'obre en els propers anys, en què "les matèries primeres seran més cares i el poder adquisitiu dels consumidors es reduirà", segons concreta Joan Vila.

"Per exemple, el paper tissú es fa superposant dues o tres capes; la nostra intenció és aconseguir fer-lo només d'una sola capa que pesi menys que el tissú actual, però que tingui la mateixa resistència", precisa Joan Vila. El director general assegura que, més o menys, es preveu tenir desenvolupat el nou projecte en el termini d'un any.

A la fàbrica de Besalú, LC Paper compta amb dues màquines monocilíndriques. La primera, batejada com a MP2, fabrica papers setinats per una cara. La segona, la MP3, produeix el paper tissú. Actualment, la factoria compta amb 55 treballadors, però les previsions són incrementar la plantilla amb vint nous llocs de treball en els propers dos anys, coincidint amb els diferents creixements.