Els mossos custodien les escoles de Vila-roja i Font de la Pólvora per un conflicte matrimonial

Les disputes per qui ha de recollir les tres nenes del matrimoni separat a la sortida del centre obliguen la direcció a demanar reforços policials

Cristòbal Sànchez fa 40 anys que dirigeix el CEIP de Vila-roja, un dels barris de Girona on conviuen diferents ètnies i on hi ha una forta presència de famílies gitanes. "Nosaltres fem de mediadors, fiscals, jutges, advocats i, quan podem, fem de mestres", ha explicat Sànchez. Precisament va ser aquest director el que va alertar els companys de l'escola del barri veí, Font de la Pólvora, que havien de suspendre les classes i es va posar a treballar amb els Departaments d'Ensenyament i Interior per solucionar els problemes que, segons reconeix, són "habituals" en aquesta zona.

Després de dies de rumors al barri, divendres es va viure una situació de tensió a la porta de l'escola de Vila-roja a l'hora de recollir les tres filles d'un matrimoni que, actualment, està en tràmits de separació. Segons han explicat alguns testimonis, la mare de les filles va ser infidel al marit amb un jove del barri de Font de la Pólvora però l'home els va enxampar i els va atonyinar als dos.

El jove i la seva família han hagut de marxar del barri i, segons han explicat aquests testimonis, la mare també ha marxat fora de la ciutat. Segons la llei gitana, si una dona és infidel perd tant els fills com la casa i el respecte de la seva família i la del seu home. Aquesta situació ha provocat tensió entre les famílies del matrimoni -hi ha hagut episodis on s'ha arribat a les mans entre les dues parts- a l'hora de decidir amb qui es queden les nenes.

Segons ha explicat el director, Cristòbal Sànchez, les disputes entre les famílies ha fet que els nens hagin d'assistir a situacions que els poden afectar "psicològicament" i que assegura que volen evitar. Per això, dilluns el director va demanar la presència policial però no li van poder garantir. El pare de les nenes ha arribat a entrar al centre per reclamar al director que només deixi que certes persones recullin a les seves filles. És per aquest fet que la direcció, davant la por que el pare i la família de la mare poguessin muntar un escàndol, va posar-se d'acord amb Ensenyament per suspendre les classes. "Una cosa són rumors externs però quan els fets es traslladen dins el centre i poden afectar els nens vaig creure que el millor que podia fer com a director era tancar", ha justificat Sànchez. Per això dilluns tots els nens de les escoles de Vila-roja i Font de la Pólvora (on viuen les famílies) van anar a casa i, aquest matí, gràcies a la presència dels Mossos d'Esquadra, s'han reprès les classes. "Ara tenim la garantia que les classes es poden fer amb seguretat i que no entrarà ningú al centre", ha dit.

Una tranquil·litat aparent

A l'escola de Vila-roja hi ha 140 alumnes però aquest matí no han anat tots a classe. Moltes mares i pares arribaven preocupats aquest matí al centre perquè, després dels fets dels darrers dies, tenien por que pogués passar alguna cosa. "Són gent perillosa", deia preocupada una mare que assegura que el pare de les nenes té causes pendents amb la Justícia. Des de primera hora del matí, una patrulla dels Mossos d'Esquadra ha estat present a les portes de l'escola.

Un cop els alumnes ja havien entrat a les aules, el director del centre ha demanat als pares que entressin per explicar-los el perquè de la suspensió de les classes i la presencia de la policia i, d'aquesta manera, evitar crear més alarma. Ara bé, enmig de la reunió, l'escola ha rebut una trucada alertant que el pare de les nenes s'adreçava al centre. Això ha fet que Sànchez sortís al pati de l'escola per demanar als agents que estaven fora que demanessin reforços.

Pocs minuts després ha arribat una patrulla més de policia que han entrat al centre per esbrinar què havia passat. A tres quarts de deu del matí, el director ha sortit per informar als pares -que havien dissolt la reunió- que s'havia arribat a un acord entre les famílies i els ha demanat que estiguessin tranquils.

El dispositiu policial també s'ha ampliat a l'entrada posterior del CEIP de Font de la Pólvora. Està previst que la policia estigui present des de primera hora fins a la fi de les classes i que s'allargui durant tota la setmana. Divendres hi ha prevista una reunió per avaluar la situació i decidir si es manté el dispositiu.