Gairebé 5.000 gironins s'han beneficiat del medalló de teleassistència que promou la Diputació

Durant el 2010 es van fer de mitjana 4 visites per dia i es van atendre 1.382 emergències

L'Antònia Quintana és una de les 3.786 persones usuàries de la demarcació de Girona que actualment porten el medalló penjat al coll. Té 96 anys i viu a la Jonquera (Alt Empordà) amb un fill i la seva jove i està encantada amb el servei. Feia només quatre dies que s'havia posat el medalló, quan va caure un matí a casa seva i es va trencar el fèmur. Recorda que "no es podia aixecar del terra". Afirma que "si no hagués estat pel medalló, no sé quan de temps hauria hagut d'estar així" perquè tothom havia marxat fins al vespre. Per sort, però, tot va anar molt de presa. "No sé com s'ho van fer però a les onze vaig caure i a les dotze de la nit ja estava operada i em pujaven a planta", explica encara amb sorpresa. Han passat dos mesos de l'accident i ja es pot moure per la casa amb l'ajuda d'un caminador. El seu fill, Climent Llosa, també fa una valoració molt positiva del servei i ho recomana a tothom que li pugui ser d'utilitat, sobretot perquè "quan marxes, estàs tranquil", diu.

Tres anys de servei a Girona

El desplegament del Servei Local de Teleassistència, que impulsa la Diputació de Girona, està anant a bon ritme a les comarques gironines. Des de l'any 2008, s'ha arribat a un 3,65% de la població major de 65 anys, enfront de l'1,2% del primer any, i més a prop del 5% que tenen fixat com a objectiu. Actualment, el servei està present a 119 municipis, és a dir, a un 86% dels municipis gironins. Cal dir que la ciutat de Girona està fora d'aquest servei perquè el seu ajuntament ja ofereix un servei similar. També en queden exclosos els municipis d'Espinelves i Viladrau, a la comarca d'Osona, i Fogars de la Selva (Selva), que reben el servei des de la Diputació de Barcelona.

Queralt Aranda, que és Cap de la Secció Acció Local i Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Girona assegura que aquest és un sistema que s'implanta sobretot pel 'boca-orella' i que on hi a més usuaris és on també hi ha més llista d'espera. La Garrotxa és una de les comarques on actualment hi ha llista d'espera en alguns muncipis. La tendència, però, és que el 80% de municipis no tenen gent pendent de rebre el servei.

Segons les últimes dades, a la demarcació de Girona hi ha 3.786 usuaris actius -durant els primers tres anys s'ha arribat a atendre 4.885 persones- i uns vuitanta estan pendents de ser donats d'alta. A l'hora de prioritzar les sol·licituds, es tenen en compte factors com ara que siguin majors de vuitanta anys, que visquin sols, que tinguin mobilitat reduïda o que visquin en habitatges aïllats.

L'objectiu és que la persona gran o amb dependència pugui "continuar vivint al seu domicili" i donar-li "més seguretat" i "millor qualitat de vida", explica el delegat territorial de Catalunya del servei de teleassistència de Televida (l'empresa proveïdora del servei), David Márquez, que subratlla l'èxit de la iniciativa. Ja sigui per recordar-los la medicació, avisar-los d'un cop de calor o felicitar-los per l'aniversari, "els usuaris saben que sempre hi ha algú les 24 hores al dia els 365 dies a l'any", assenyala Márquez.

En xifres absolutes, durant el 2010 es van atendre 1.382 emergències i una mitjana de 4 visites al dia. En el primer trimestre d'aquest any, ja s'han gestionat 564 emergències, amb una mitjana de sis visites al dia. Aranda explica que l'hivern i l'estiu són dos dels períodes amb més activitat, a causa de les inclemències meteorològiques (fred, onades de calor) que afecten l'estat de salut dels usuaris.

Un servei cofinançat

El cost del medalló està finançat per diferents administracions i una part l'assumeix també l'usuari. En el cas de la demarcació de Girona, l'aportació més gran la fa la Diputació, amb un 34% del finançament (més de 342.000 euros el 2011); l'Estat, a través de l'IMSERSO-FEMP amb un 23% (més de 238.000 euros); ajuntaments i consells comarcals (un 13 % i uns 132.000 euros) i les persones usuàries, que en paguen un 30%. En alguns casos, els ajuntaments financen el cost i l'usuari no ha de pagar res.

Les visites de seguiment

L'actualització de la informació sobre l'estat de salut de l'usuari i el seu entorn és essencial per poder fer un bon seguiment de cada cas, i més si es té en compte que l'estat de salut de persones d'edat avançada és molt variable. Per això, el personal de Televida s'encarrega de fer visites a domicili de forma periòdica i més puntuals en cas que s'hagi registrat alguna incidència. Des de l'oficina instal·lada a Girona, també es fan trucades de seguiment per comprovar que el sistema funciona i que la persona està bé. Aniversaris, canvis de medicació o avisos per cops de calor són alguns dels motius de les trucades que fan.

El funcionament és molt senzill. L'usuari, davant una emergència, prem el medalló i automàticament, un aparell que té instal·lat a casa fa una trucada als operadors de Televida que gestionen la incidència. Si veuen que l'usuari no respon, s'activa el protocol, que inclou avisar als familiars i als serveis sanitaris. Per poder accedir al domicili, també hi ha un servei opcional de custòdia de claus que permet a la policia local tenir un joc de claus per poder accedir al domicili en cas necessari i poder actuar amb la màxima rapidesa.