Homenatge musical als activistes que intenten evitar les obres de la C-32

Calculen que s'han destruït 10 hectàrees de territori

Un recital de música i poesia ha servit com a homenatge, aquest diumenge, dels activistes que durant cinquanta dies s'han col·locat davant les màquines que talaven arbres a Lloret de Mar (Selva) per construir la prolongació de la C-32.
Les coneixen com "les emboscades" i son majoritàriament dones que "es van jugar la vida" per protegir els boscos, segons ha explicat Neus Dalmau, membre de la plataforma Aturem la C-32. Els ecologistes calculen que les obres, aturades cautelarment per ordre judicial perquè el TSJC sosté que el projecte de la Generalitat no compleix amb la llei de canvi climàtic, han arrasat unes 10 hectàrees. "Continuarem amb la lluita", ha afegit un altre activista, Frederic Guich.
 
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer aturar cautelarment les obres mentre valora el recurs interposat per la plataforma ecologista. Un dels principals motius a l'hora d'adoptar la mesura va ser que el projecte aprovat per la Generalitat no compleix amb la Llei contra el canvi climàtic.

El divendres, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar que el Govern ja havia enviat una primer resposta TSJC per aconseguir aixecar la suspensió cautelar del projecte de prolongació de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar (Selva). Segons el conseller, la resposta ha arribat "en temps i forma" i ara tenen un període per adjuntar tota la informació necessària.

La plataforma Aturem la C-32 no s'ha sorprès perquè la Generalitat intenti aixecar la mesura cautelar. "Sabíem que la Generalitat i Abertis no es quedarien de braços plegats, però és una mica vergonyós que per segona vegada facin projectes amb totes les irregularitats que hi havia", ha afirmat Frederic Guich, membre de la plataforma. Aquest és el segon cop que TSJC atura el projecte de prolongació.

Per això, els ecologistes insten la Generalitat a deixar d'intentar executar el projecte i explorar alteratives "més econòmiques, més sostenibles i, sobretot, públiques". La plataforma ja anuncia que la lluita no acaba aquí i que continuaran endavant amb la reivindicació, tant als tribunals com al carrer.

Aquest diumenge, han organitzat un acte d'homenatge a "les emboscades", que és com anomenen al grup d'activistes, sobretot dones, que durant els 50 dies que van durar els treballs "van pujar cada dia als boscos de Lloret" per posar-se davant les màquines i impedir la tala d'arbres. La plataforma calcula que s'han arrasat unes 10 hectàrees de boscos.

"S'hi han jugat la vida perquè posar-se davant les màquines és molt perillós, i es mereixen un homenatge", ha afirmat Neus Dalmau. El recital ha comptat amb la participació de poetes i cantautors com Joan Vinuesa o Pau Riba.