Carles Puigdemont: 'CiU ha fet història per primer cop en 32 anys a la ciutat de Girona'

La socialista Pia Bosch diu que estan disposats a "cooperar en el que calgui" per a la governabilitat de la ciutat

  • Celebracions davant de la seu de la CUP al carrer Ballesteries © ACN
    Celebracions davant de la seu de la CUP al carrer Ballesteries © ACN
  • La seu d'ERC ha quedat buida després de saber-se els resultats © ACN
    La seu d'ERC ha quedat buida després de saber-se els resultats © ACN
  • La candidatura de Pia Bosch donant-li suport © ACN
    La candidatura de Pia Bosch donant-li suport © ACN
  • Puigdemont brindant després del resultat aconseguit pel partit a la ciutat © ACN
    Puigdemont brindant després del resultat aconseguit pel partit a la ciutat © ACN
L'escrutini s'enfilava més amunt del 70% quan Carles Puigdemont ha aparegut a la sala de l'Hotel Carlemany on CiU celebrava la nit electoral. Allà, els simpatitzants i membres del partit l'han rebut enmig d'aplaudiments i amb un crit unànime: "Alcalde, alcalde!".

Acompanyat pel delegat del Govern, Eudald Casadesús, el clar guanyador dels comicis a Girona ha començat el seu discurs amb una frase que resumeix els deu regidors que la federació ha aconseguit, un resultat que trenca l'hegemonia socialista a la ciutat des del 1979. "CiU ha fet història per primer cop en 32 anys a la ciutat de Girona", ha ressaltat Puigdemont.

L'alcaldable ha dit que, tot i que el context econòmic obliga a tenir "una certa contenció en l'alegria", la claredat meridiana amb què CiU s'ha imposat al PSC evidencia "que la gent vol un canvi". Per a Puigdemont, la fotografia d'aquests comicis els permet treballar "amb una certa solidesa per intentar posar en pràctica el pacte permanent" a què l'alcaldable de CiU s'ha compromès durant la campanya.

Per a CiU, aquest pacte passa -sobretot- per aconseguir el consens amb la resta de partits amb els grans temes de ciutat. "Volem assegurar que projectes com el ferroviari o la sortida de la crisi comptaran amb un ampli consens, tant de les forces que estiguin al govern com de les que no hi siguin", ha assegurat.

L'alcaldable, però, assegura que encara és aviat per parlar de pactes a l'hora d'accedir a l'alcaldia. "Tot és possible, de manera com ha quedat la fotografia de les eleccions és difícil trobar socis de govern", ha reflexionat Puigdemont. I ha afegit: "Si es confirma el nostre govern a la ciutat, ens permetrà assajar un escenari sòlid de CiU i distingir-lo dels pactes per a la governança".

Per últim, Puigdemont ha dit que l'escenari d'aquests comicis avança "un estil gironí genuïnament nou de fer política, on apareixen nous actors com la CUP i el PP". Després del seu discurs, Puigdemont ha brindat amb la resta de regidors i tots junts han cantat la 'cançó del canvi' que l'ha acompanyat durant la campanya electoral.

Derrota a tot Catalunya

El PSC ha escollit el Saló de Descans del Teatre Municipal per seguir la nit electoral. El hall del teatre ha estat pràcticament buit fins que no s'ha escrutat més del 90% dels vots. Ha estat passades les deu de la nit que la candidata socialista, Pia Bosch, ha aparegut acompanyada de la seva candidatura, els exalcaldes Joaquim Nadal i Anna Pagans i d'altres simpatitzants. Visiblement afectada, la candidata ha rebut un llarg aplaudiment dels assistents a la sala.

Bosch ha dit que ja havia felicitat al guanyador per telèfon i també als candidats que havien millorat el seu resultat i ha assegurat reconèixer la derrota del PSC. La candidata socialista ha reconegut que hi ha hagut una derrota de les forces d'esquerra a tot Catalunya però ha ressaltat que el PSC ha rebut el suport de 7.500 ciutadans als quals ha assegurat que no defraudaran.

Bosch ha afirmat que ha de ser la llista més votada la que prengui la iniciativa per formar govern i ha dit però que esperen també ser cridats a les converses: "Cooperarem el què calgui per garantir la governabilitat de la ciutat", ha dit Bosch que ha avançat que "és aviat" per dir que el PSC estarà per primera vegada a l'oposició.

Davant dels assistents, Bosch ha dit que el PSC "estarà a l'alçada" i que treballarà "molt" per fer les coses "per Girona i pensant en Girona". "Som una força que sap com afrontar les dificultats i ho tornarem a demostrar", ha manifestat Bosch.

Els populars, tercera força

L'alcaldable popular, Concepció Veray, estava visiblement pletòrica quan s'ha dirigit als simpatitzants i electors del PP des del local electoral del carrer Cristòfol Grober. Els tres regidors que han aconseguit els populars fan que, per primer cop, el partit sigui la tercera força política a l'Ajuntament de Girona.

I precisament, això és el primer que ha ressaltat Veray. "Hem complert l'objectiu que ens havíem aconseguit; són molts els gironins i les gironines que ens han donat suport, i espero estar a l'alçada de les expectatives i fer una gran tasca en els propers quatre anys", ha assegurat l'alcaldable.

Per Veray, "el canvi aconseguit fa que en aquests moments el PP tingui la clau del govern municipal a Girona". L'alcaldable popular ha ressaltat, però, que la sonada derrota d'ERC i l'ascens de la CUP obligarà CiU a escollir "entre les polítiques serioses que proposa el PP o la independència". I ha conclòs, enmig d'aplaudiments: "Esperem que triïn el que volen els ciutadans, que és el PP".