Endesa invertirà uns 70 MEUR per millorar la xarxa elèctrica gironina i lluitar contra els fraus

La companyia passarà a alta tensió les línies Juià-Xirgu i Bellcaire-Empordanet

El pla triennal d'Endesa a les comarques gironines per al període 2020-2022 inclou inversions que sumen 69,9 MEUR bruts. Segons subratlla la companyia, l'objectiu és "desenvolupar, reforçar i cada cop fer més intel·ligent la xarxa elèctrica d'alta, mitjana i baixa tensió".

El paquet d'inversions es divideix, a grans trets, en dos grans blocs. El primer són totes aquelles actuacions destinades a millorar –i incrementar- la capacitat de l'estesa elèctrica gironina. Per dur a terme aquests projectes, la companyia ha calculat l'increment de demanda que hi haurà al territori en els propers anys.

El segon dels blocs se centra en incrementar la digitalització de la xarxa per afrontar els reptes de futur. Segons subratlla Endesa, la transició de la xarxa elèctrica actual a una de digital és una de les seves "prioritats" per poder gestionar els nous usos energètics (com l'autoconsum o la mobilitat elèctrica) i lluitar contra els fraus. I en aquest camí, la intel·ligència artificial i l'ús de l'anomenat 'big data' seran claus.

Millora de subestacions i línies

Entre els projectes de millora de la xarxa s'hi troben aquells que fan referència a l'increment de capacitat de la xarxa (el que es coneix com a repotenciació). Aquí, Endesa passarà a alta tensió i elevarà fins als 110 kV les línies Juià-Xirgu i Bellcaire-Empordanet.

En paral·lel, arreu de la demarcació, la companyia millorarà diferents subestacions i esteses elèctriques per fer-les més resistents a les incidències (sobretot, fenòmens meteorològics extrems). Dins el llistat d'inversions que preveu fer, s'hi troben la instal·lació de dos transformadors a la subestació de Llançà; la renovació de l'aparell elèctric de les subestacions de Figueres, Castell-Platja d'Aro, Calella de Palafrugell i Susqueda; l'estesa d'una nova línia de mitjana tensió a Cadaqués o la instal·lació d'una nova bateria de condensadors a la subestació del Pla de l'Estany.

A més, al llarg d'aquest trienni la companyia també substituirà els cables de baixa tensió convencionals per altres de més robustos i resistents a zones boscoses i camps de conreu o tancarà les anelles elèctriques de la presó del Puig de les Basses o la que connecta la Jonquera amb Sant Climent Sescebes. I a Girona, Endesa preveu construir una nova línia subterrània de baixa tensió al barri de Vila-Roja.

Aposta per les noves tecnologies

En paral·lel, Endesa incrementarà l'ús de les noves tecnologies per detectar –i resoldre amb més rapidesa- les incidències i avaries a la xarxa. D'entrada, instal·larà fins a 102 sistemes de telecomandament a l'estesa de mitja tensió (per maniobrar les línies a distància) i millorarà el sistema LARS (Localització d'Avaries i Reposició del Subministrament) arreu del territori.

Aquest sistema és automàtic i funciona com un operador virtual. Així, destaca Endesa, quan hi ha avaries, ell mateix porta a terme les maniobres necessàries a la xarxa "per aïllar incidències i reposar el subministrament en menys de tres minuts" gràcies al mallat de les línies. Dins el pla triennal, es preveu que el LARS tingui integrades també dades històriques, mapes d'obres as carrers i previsions meteorològiques per millorar-ne l'efectivitat.

Intel·ligència artificial contra els fraus

La companyia posa l'accent en què la digitalització i "l'ús de la intel·ligència artificial" també seran claus a l'hora de lluitar contra els fraus elèctrics. En aquesta línia, Endesa està investigant logaritmes que permetin detectar "d'una forma més eficient" aquells punts on es punxa la llum i poder-ho combatre.
 
En paral·lel, a més, la companyia també instal·larà registradors de consum "en punts estratègics" de les línies, per monitoritzar la xarxa de baixa tensió "de zones especialment sensibles on es produeixen sobrecàrregues". Precisament, a la demarcació, allà on hi ha hagut més queixes al voltant de la problemàtica que generen els fraus elèctrics –i les conseqüents apagades- és als barris de la Font de la Pólvora de Girona i del Culubret de Figueres. Aquí, dins el seu pla d'inversions 2020-2022, la companyia també automatitzarà les proteccions de baixa tensió dels centres de transformació que hi ha instal·lats.