ERC i Junts per Salt arriben a un acord per formar govern amb majoria absoluta

Els republicans assumeixen dues de les tres tinences d'alcaldia

Després dels resultats del 26-M, ERC afrontava la cita per al ple de constitució i d'investidura amb la tranquil·litat de saber que difícilment es podia articular un pacte per desbancar-los de l'alcaldia. L'aritmètica dels pactes feia gairebé impossible articular una majoria alternativa sense arribar a acords de partits amb sensibilitats molt diferents (PSC, JxSalt i Ips-CUP) o fent entrar en l'equació els tres regidors de Vox.

Un cop superat, sense sorpreses, l'escull de la investidura, Jordi Viñas va anunciar que obria ronda de contactes per explorar opcions per formar govern, tot i que també avançava que no descartava governar en minoria amb els set regidors d'ERC. Si l'objectiu era formar un govern amb majoria absoluta, només podia fer-ho amb JxSalt o amb el PSC. Al ple, però, els socialistes ja es van situar com a caps de l'oposició mentre la cap de llista de JxSalt estenia la mà per formar un govern "fort".

Aquest dilluns han anunciat que les negociacions han fructificat i que ERC i JxSalt formaran govern. L'acord entre les dues formacions suma onze regidors i tal com confirma l'alcalde, Jordi Viñas, neix amb la voluntat de "garantir la governabilitat" i, alhora, posar en marxa "projectes ambiciosos" centrats en donar un nou impuls al desenvolupament econòmic del municipi.

Viñas ha subratllat que, al llarg de les converses, han pogut "encaixar les propostes programàtiques dels dos partits". "Hem definit les polítiques a desenvolupar durant els pròxims quatre anys, polítiques totes elles dissenyades i que seran executades en benefici dels nostres veïns i veïnes", afegeix.

El programa del nou govern de Salt per aquest mandat s'ha organitzat en diverses grans àrees: Serveis Econòmics, Serveis Generals i Govern Obert; Territori, Serveis Públics, Medi Ambient, Sostenibilitat i Habitatge; Serveis a les Persones; Seguretat ciutadana, Protecció civil i Mobilitat i País.

El nou equip de govern de Salt tindrà tres tinences d'alcaldia. La primera tinent d'alcalde serà Margarita de Arquer (JxSalt) que es farà càrrec de l'àrea de Serveis a les Persones, Drets Socials, Salut i Ocupació mentre que la segona i la tercera seran, respectivament, per als republicans Àlex Barceló (Territori, Serveis Públics, Medi Ambient i Sostenibilitat) i Toni Vidal (Serveis Generals, Econòmics i Govern Obert; Seguretat i Protecció Civil).

Durant les pròximes setmanes i mesos s'aniran dissenyant, comunicant i aplicant tot el paquet de mesures i accions que inclou el programa de govern però Viñas insisteix en el fet que l'objectiu és desenvolupar el projecte engegat ara fa quatre anys focalitzat en la cohesió social, la justícia i la dinamització de la població.

En aquesta línia, Viñas recorda que tot i la feina feta el darrer mandat hi ha reptes "molt importants a sobre la taula" com planificar un desenvolupament sostenible i ordenat del sector sud, reduir la segregació escolar amb el suport "absolutament imprescindible" de la Generalitat, lluitar contra les ocupacions, fomentar el lloguer social o potenciar Salt com a ciutat universitària. "Els reptes són apassionants i, estem convençuts, que durant l'actual mandat podrem avançar notablement en molts d'ells", diu l'alcalde.

Per la seva banda, Margarita de Arquer (JxSalt), explica que és un "bon acord" per desenvolupar temes cabdals i, al mateix temps, per tenir "un govern fort i favorable al dret a decidir". De Arquer recorda que des del primer moment van mostrar a Esquerra la seva predisposició a formar un govern de coalició.

"Amb aquest acord podem afirmar amb satisfacció que Salt tindrà un govern fort, estable i amb moltes ganes de tirar endavant els grans reptes que té el nostre municipi", ha manifestat De Arquer.

Segons l'acord, es preveuen quatre dedicacions exclusives a les tasques municipals mentre que la resta de membres del govern tindran dedicació parcial o seran retribuïts mitjançant indemnitzacions per assistències.