Metges i sanitaris de Girona denuncien que les retallades ja afecten els pacients 'de forma greu'

Nova concentració de protesta amb pancartes i xiulets davant la delegació de la Generalitat a Girona

Una seixantena de metges, personal sanitari i representants dels sindicats s'han tornat a concentrar aquest migdia a les portes de la seu de la Generalitat a Girona. Amb xiulets, crits i pancartes on es podia llegir 'NoCiU per a la salut" o "Hi ha poc pa per a tant xoriço", els concentrats han volgut posar de manifest que les retallades "ja estan afectant de manera greu" la qualitat assistencial i els pacients.

Tot i que en una primera fase les mesures d'austeritat no havien d'afectar a la qualitat assistencial, els sindicats denuncien que aquest punt s'ha incomplert amb escreix. Al seu parer, mesures com el tancament dels quiròfans de tarda o el fet que s'hagin deixat d'externalitzar determinades operacions a clíniques concertades, suposa "una afectació greu en l'assistència als pacients".

La presidenta del comitè de centre del Trueta critica que, abans, l'hospital externalitzava operacions que no revestien gran complexitat a llocs com la Clínica Girona o la 'Salus Infirmorum' de Banyoles. "Ara, amb les retallades, tot això no es paga als centres concertats i, per tant, les intervencions s'han de tornar a fer al Trueta", explica Rodríguez.

Les llistes s'eternitzen

Com que els quiròfans de tarda estan tancats, els sindicats critiquen que les llistes d'espera ja no s'allarguen, sinó que "s'eternitzen". Segons la portaveu sindical, a més, hi ha pacients tan "crispats" que han arribat a amenaçar i -fins i tot- "a agredir" personal sanitari del Trueta.

"Això no ho podem permetre; ens deien que en una primera fase no s'afectaria la qualitat de l'assistència, però si el que passa no és fer-ho, ja ens ho explicaran", ha criticat Maria Àngels Rodríguez. La situació que es viu al Trueta tampoc difereix massa de la d'altres centres, com l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès).

La portaveu de CCOO al centre, Sílvia Baños, explica que, de moment, ja saben que 42 treballadors es veuen afectats pel tancament de llits a una de les unitats al sociosanitari. "Estem a l'espera de confirmar com afectarà el tancament de quiròfans de tarda, i a més, durant l'estiu es reduiran les consultes externes i la radiologia; tot això afectarà les llistes d'espera", ha criticat Baños.

Per criticar la situació, i que -com denuncien els sindicats- s'estigui afectant de forma "greu" els pacients, la concentració a la delegació de la Generalitat ha reunit representants de CCOO, CATAC-CTS, SATSE, Metges de Catalunya i SAE. Entre el personal concentrat, hi havia metges i sanitaris de l'assistència primària, dels hospitals Josep Trueta i Palamós (Baix Empordà) i del parc hospitalari de Salt (Gironès).

Oficina de queixes

Amb l'acte d'avui els sindicats no només han volgut fer sentir el seu malestar, sinó que a partir d'ara també volen que els pacients el facin palès. Per això, aquest mateix migdia, han muntat na peculiar oficina d'atenció a l'usuari al hall del Josep Trueta.

Allà, en aquesta oficina paral·lela, els usuaris que s'hi adrecin rebran un qüestionari on podran fer constar "de quina manera s'han vist afectats per les retallades", concreta la presidenta del comitè de centre. Les queixes es faran arribar al gerent territorial de l'ICS a Girona, Rafel Gràcia; al gerent de l'ICS, Enric Argelaguès, i al conseller Boi Ruiz.