Empresaris gironins demanen ajuda al govern per eliminar la taxa d'exportació a les empreses càrnies

Artur Mas anuncia que l'ICF obrirà diverses línies de finançament per valor de 2.200 MEUR per a les pimes

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha reunit aquesta tarda amb empresaris gironins a la seu de la patronal Foeg. Durant la reunió, els empresaris han posat sobre la taula diverses reclamacions que consideren "essencials" a l'hora de reactivar l'economia catalana.

Entre les més rellevants, la patronal ha demanat al Govern que intercedeixi davant l'estat espanyol perquè, mentre duri la crisi, s'elimini la taxa d'exportació que grava les empreses càrnies. Precisament, les vendes a l'exterior gironines van créixer més d'un 20% durant el darrer any, i un dels sectors exportadors amb més empenta és l'agroalimentari.

Segons el president de la Foeg, l'existència de la taxa mina les capacitats de les empreses càrnies a l'hora de vendre a l'exterior. "Aquesta taxa estatal castiga les empreses en comptes de premiar-les", ha lamentat Jordi Comas. A més, els empresaris també lamenten que això situa les empreses gironines en una posició inferior respecte la competència amb què es troben a altres països.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recollit la reivindicació de l'empresariat. Durant la trobada, una de les altres reclamacions s'ha centrat en les dificultats que tenen les empreses per accedir a finançament, perquè l'aixeta del crèdit continua tancada.

2.200 MEUR

Ha estat en aquest punt quan el president els ha anunciat que l'ICF obrirà diverses línies de finançament per valor de 2.200 MEUR destinades a les petites i mitjanes empreses (pimes). "Es tracta d'alleugerir les dificultats de finançament, i també de tresoreria, amb línies noves", ha concretat Comas. El president de la patronal Foeg també ha considerat, en aquest punt, que això pot beneficiar empreses com el fabricant de motos de trial Ossa, que ha demanat un aval per no marxar de Catalunya.

D'altra banda, els empresaris també han reclamat al Govern que alleugereixi la paperassa a la qual s'han d'enfrontar. En aquest punt, Mas els ha recordat que la Generalitat preveu aprovar una Llei òmnibus aquest estiu per simplificar els tràmits burocràtics.

Negociacions heterodoxes

Un altre dels punts que s'ha posat sobre la taula ha estat la situació a l'aeroport de Girona. Per una banda, els empresaris han insistit en la necessitat que el territori participi a la seva gestió i, per l'altra, han demanat que es desencalli un acord amb Ryanair. "El president ens ha dit que era conscient de la demanda, però també ens ha explicat que es tracta d'un tipus de negociació heterodoxa", ha puntualitzat Jordi Comas.

Dins el llistat de demandes dels empresaris també hi havia altres temes, entre els quals destaquen el desdoblament de la N-II, la necessitat d'assolir un finançament just per a Catalunya o la voluntat per potenciar la formació professional.