Vilademuls insta l'Estat a arreglar el 'nyap' que ha deixat a l'N-II després d'aturar el desdoblament

Les màquines han marxat deixant la terra remoguda, finques deteriorades, forats sense tapar i estructures de formigó a mig fer

Vilademuls ha donat un cop de puny sobre la taula. Fa més de mig any que el Ministeri de Foment va deixar empantanegat el tram de la N-II entre Medinyà i Orriols, i el municipi denuncia que la situació "d'abandonament i deixadesa" és total. Encara que l'Estat va arranjar els desviaments cap als nuclis i municipis, la veritat és que hi ha trams en què l'asfalt encara llueix les marques grogues d'obra.

La situació més greu, però, es viu a banda i banda de la calçada. Aquí, ja es van portar a terme els moviments de terres i, fins i tot, es van començar a aixecar estructures de formigó per als treballs de drenatge. Ara, un cop les màquines ja han abandonat del tot l'indret -després de condicionar els desviaments-, l'alcaldessa denuncia que tota la zona està feta "un nyap".

Un estudi elaborat per Agroxarxa S.L., i que ha encarregat l'Ajuntament de Vilademuls, fa una relació de totes les deficiències. S'hi recull, per exemple, que els moviments de terres han modificat el terreny i que, al costat de l'impacte paisatgístic que suposa, l'espai el poblaran "les males herbes i bardisses". A més, l'alcaldessa també critica que les màquines han deixat esvorancs amb terra remoguda o, fins i tot, que al costat d'un camí s'ha deixat una arqueta que, a la llarga, pot suposar un perill si les bardisses la cobreixen i algú hi cau.

Entre la llista de deficiències, hi ha també que una casa afectada per l'obra, i que els propietaris van abandonar "a corre-cuita"-com precisa Rovirola- no s'ha enderrocat i té tant portes com finestres sense tapiar. "Es corre el risc que es converteixi en un focus de delinqüència, o que l'ocupin vagabunds o okupes", lamenta l'alcaldessa.

A més, l'informe municipal també alerta que una construcció situada dalt del turó corre risc "d'ensorrar-se o deteriorar-se". Es tracta de la Torre Fellines, també coneguda com a Fort Fuseller, amb més d'un segle d'història. "Es van fer cates arran dels seus fonaments, que no s'han tornat a tapar, i hi ha risc que la torre es descalci", recull l'escrit.

Camins i accessos deteriorats

D'altra banda, el deteriorament dels camins i dels accessos a finques és un dels altres punts als quals fa referència l'informe, que es complementa amb nombroses fotografies. En aquest sentit, s'hi indica que molts trencants es queden plens de bassals amb l'aigua estancada quan plou, o que el pont que connecta la N-II amb Fellines està inacabat, perquè s'ha deixat un tram sense asfaltar.

L'alcaldessa també critica que l'aturada de les obres ha abocat les finques afectades, moltes d'elles agrícoles, a un estat "d'abandonament". A més, Dolors Rovirola també ressalta "que cap dels propietaris ha cobrat encara les expropiacions".

Amb l'objectiu de denunciar la situació, l'ajuntament ha aprovat una moció on s'insta l'Estat no només a arranjar totes aquestes deficiències, sinó també a reprendre l'obra el més aviat possible. "Són unes obres que no s'haurien d'haver començat mai, però ja que es va fer, reclamem que els treballs continuïn i no es deixin en aquest mal estat", concreta Dolors Rovirola.

L'alcaldessa també precisa que, en cas que l'obra continuï aturada, se'n minimitzi l'impacte i que les finques agrícoles es retornin als seus propietaris perquè les puguin tornar a conrear. Dolors Rovirola ha dit que la moció s'enviarà ara a la Generalitat i a l'Estat. En relació a Foment, ha explicat que esperen que "com a mínim" el Ministeri es posi en contacte amb l'Ajuntament, perquè "encara és hora que ens informin que l'obra es va aturar".