Madrenas dissenya canvis en l'organigrama de l'Ajuntament de Girona

L'alcaldessa diu sentir-se "còmoda" en minoria

Marta Madrenas no amaga que el mandat que ara s'enceta serà "complex" (de fet, ja ho va dir al ple d'investidura). Però l'alcaldessa de Girona també confia que "la responsabilitat i el rigor" guiïn les negociacions que s'obriran a partir d'ara amb la resta de grups de l'Ajuntament (PSC, Guanyem, ERC i Cs).

"Nosaltres pensem modificar la nostra fórmula de treball amb tots els grups, per trobar aquelles línies programàtiques que ens uneixen i apartar les que ens separen pel bé de la ciutadania", assegura l'alcaldessa. "Per tant, apel·lant a aquesta responsabilitat compartida, la complexitat s'ha de diluir", hi afegeix Madrenas.

Superat l'escull de la investidura, l'alcaldessa es fixa ara l'aprovació del cartipàs com a termòmetre per veure quina serà l'actitud de la resta de forces. Madrenas avança que hi haurà "algun petit canvi" en l'organigrama –més enllà dels noms que encapçalin regidories, que això és evident- però no desvetlla quins. "Hem fet un altre plantejament de les àrees, però no vull entrar-hi massa", diu. Abans, assegura, vol reunir-se amb tots els grups "sense exclusió" per veure si la seva proposta "pot ser idònia".

"És bo que hi hagi molt d'acord, i per això vull explorar la possibilitat d'arribar al màxim de consensos amb totes les forces del consistori", concreta. "Penso demostrar amb fets que no parteixo d'apriorismes, seria molt irresponsable per part meva; i per tant, començaré amb el cartipàs", hi afegeix. Marta Madrenas també explica que no té pressa per dur-lo al ple (més enllà del mes que marca la llei), però sí que plantejarà a la resta de grups "anar el més aviat possible" per tirar endavant el cartipàs perquè d'això en depèn la ciutat (ja que tenir-lo, per exemple, permetrà que es reuneixi la junta de govern local).

L'expertesa de Berloso

Com a part del cartipàs, el ple municipal també haurà d'aprovar els càrrecs de confiança. Aquí, l'alcaldessa de Girona ja avança que ha demanat al fins ara vicealcalde Eduard Berloso que s'encarregui de tutelar i gestionar tres grans contractes que s'han de tancar durant la primera meitat de mandat. Són el d'aigües (la concessió acaba el 2020 i Agissa es municipalitzarà), el nou de neteja i recollida d'escombraries (que ara té 'Girona + Neta') i enllestir la reforma de la incineradora de Campdorà (que depèn de Trargisa).

Madrenas explica que ha decidit fer-li la proposta atenent a la seva "expertesa" en aquests àmbits, perquè durant l'últim mandat era ell qui els tutelava. L'alcaldessa subratlla que encara no sap si Berloso acceptarà –falta veure si ho fa- i que, en tot cas, la proposta obeeix "a una necessitat temporal" que, com a molt, durarà dos anys. És a dir, que si acaba essent càrrec de confiança, el fins ara vicealcalde (que anava de número 10 a la llista de JxCat) no s'hi estarà durant tot el mandat, sinó fins que es tanquin els actuals contractes.

"Fórmules diferents de fer política"

Pel què fa a la governabilitat, Madrenas manté allò que ja va dir l'endemà mateix de les municipals. Explica que no té pressa per decidir si li convé més explorar un pacte de govern o bé apostar per continuar en minoria. "No tinc cap urgència i no vull prendre una decisió dogmàtica; amb els meus tres anys d'experiència com a alcaldessa he viscut les dues situacions", concreta. "Un pacte és més còmode, però també hem governat còmodament quan no n'hem tingut", hi afegeix (en referència al darrer mandat).

Per això, diu que no es fixa línies vermelles i estén la mà als grups de l'oposició perquè facin el mateix i apostin pel consens. "M'agradaria poder asseure'ns per buscar complicitats entre tots plegats; estem en un moment en què la ciutadania passa de xoc en xoc, i sent certa frustració amb algunes actuacions que es poden explicar poc per part dels servidors públics", afirma l'alcaldessa de Girona. "Per això, m'agradaria que mostréssim que hi ha formes diferents de fer política, i que tots plegats ens apartem de sectarismes i posem la ciutat al capdavant", hi afegeix.

Marta Madrenas, però, també reitera allò que ja ha dit les darreres setmanes: que el 26-M la ciutadania va avalar clarament el projecte de JxCat. Per això, davant el fantasma d'una possible moció de censura, apel·la de nou a "la responsabilitat".

"Jo no estic aquí per a mi ni per a un partit, la nostra disposició és per a la millora de la ciutat", diu l'alcaldessa, assegurant que una moció no li fa "por", però sí que li preocuparia que el projecte de JxCat, "que ha tingut suport per una amplíssima majoria", no pogués deixar "la seva petja". "Tindria lògica aritmètica i seria legal, però jo em pregunto honestament: això seria donar forma a l'esperit democràtic? No frustraria a la gent que el projecte més votat es veiés apartat de la governabilitat del dia a dia?", reflexiona.

"Crec que seria incomprensible; per això no té massa sentit treballar amb sectarismes", insisteix Marta Madrenas. "La meva obligació és explorar amb tots els grups les línies de treball a consensuar, i que tots ens puguem sentir còmodes amb aquelles que endeguem conjuntament", conclou l'alcaldessa de Girona.