Justícia fixa l'obertura de la nova presó de Figueres pel 2012, un any després del previst

Bozal assegura que no pot precisar més la data perquè posar en funcionament un centre penitenciari "no és fàcil"

A principis d'aquest any la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ja havia dit que era impossible complir la data que preveia l'anterior Govern per obrir la presó unificada de Girona, el Centre Penitenciari del Puig de les Basses de Figueres. L'exconsellera Montserrat Tura (PSC) havia assegurat que el primers reclusos arribarien a la nova presó el febrer d'aquest any. Fernández Bozal ja va anunciar un primer ajornament i havia dit que el nou centre penitenciari no estaria enllestit fins, com a mínim, finals d'aquest any o principis del que ve.

Aquest dilluns, Fernández Bozal ha explicat que el Puig de les Basses no entrarà en funcionament fins el primer semestre de l'any que ve, un any després del que havia dit Tura. Segons la consellera les obres encara no estan enllestides. Fernández Bozal havia criticat anteriorment que el tripartit havia inaugurat equipaments quan encara no estaven acabats del tot. La consellera ha explicat que les obres de la presó no estaran enllestides fins el 20 de juny i que després encara faltarà acabar d'equipar algunes parts del centre penitenciari com la infermeria, unes feines previstes per a octubre o novembre. "Després ja començaran els calendaris per obrir la presó el 2012", ha detallat la consellera.

Pilar Fernández Bozal ha explicat que fer el trasllat de tants reclusos és complicat i caldrà una planificació per assegurar que els presos estan en condicions i que es garanteix la seguretat. "No és moment per precisar una data perquè un trasllat de tantes persones no és fàcil", ha explicat.

Taxes per frenar col·lapses

La consellera de Justícia també ha respost a la proposta que feia la setmana passada des de Girona el president del TSJC que es mostrava partidari d'aplicar taxes als ciutadans en determinats casos per frenar la sobreutilització de la justícia. Fernández Bozal dubta que les taxes siguin la solució perquè defensa que "s'ha de fer justícia i ha de ser justícia per a tots" i que tothom, pagui o no pagui taxes, mereix una justícia "àgil i ràpida".

Tot i això, no veu amb mals ulls aplicar taxes en els monitoris, judicis per la via civil en els quals es reclamin pocs diners i es puguin solucionar amb altres fórmules com pactes o mediacions. Això estalviaria el cost que suposa arribar a judici.

Pel que fa a la mancança de jutges a Girona, Fernández Bozal confia que la nova promoció que sortirà de l'escola el 20 de maig serviran per anar solucionant la situació. La consellera ha explicat que la nova promoció serà un bàlsam sobretot per als partits judicials amb més mancances, com Blanes que té problemes als jutjats 2, 4 i 5.