Viñas (ERC), alcalde de Salt: ''Ofereixo diàleg a les formacions que treballin pels valors fonamentals''

Rep els set vots del seu partit

Jordi Viñas ha estat reelegit alcalde de Salt (Gironès) amb el set vots dels regidors d'ERC. Viñas va encapçalar la llista més votada el 26-M i no hi ha hagut sorpreses al ple extraordinari d'aquest dissabte, on cada grup ha votat el seu propi candidat.

El cap de llista d'ERC, que ha jurat el càrrec per "imperatiu legal", ha revalidat l'alcaldia i, segons ha explicat en el seu discurs, ara comença a treballar per formar equip de govern.

Les darreres eleccions municipals van donar set regidors a ERC, cinc al PSC, quatre a JxSalt, tres a Vox i dos a IpS-CUP. Jordi Viñas ha assegurat que oferirà "diàleg i consens" a totes les formacions "que treballin pels valors fonamentals com la tolerància, el respecte a la diferència i la convivència".

Després dels resultats del 26-M, ERC afrontava la cita d'aquest dissabte amb la tranquil·litat de saber que difícilment es podia articular un pacte per desbancar-los de l'alcaldia. L'aritmètica dels pactes feia gairebé impossible articular una majoria alternativa sense arribar a acords de partits amb sensibilitats molt diferents (PSC, JxSalt i Ips-CUP) o fent entrar en l'equació els tres regidors de Vox.

Per això, el candidat republicà s'ha pres les negociacions per formar govern amb calma. Al ple d'aquest dissabte no hi ha hagut sorpreses d'última hora i, tal com es preveia, Jordi Viñas ha revalidat l'alcaldia, aquesta vegada com a cap de llista del partit més votat. La seva candidatura ha rebut set vots, el nombre de regidors que va aconseguir ERC a les darreres eleccions.

Viñas, que ha promès la Constitució per "imperatiu legal", ha afirmat que es torna a situar al capdavant de l'Ajuntament de Salt per posar-se "al servei dels veïns i veïnes" i amb l'objectiu de "fer avançar aquesta ciutat tant social com econòmicament": "I ho farem sempre defensant els valors republicans, la democràcia i la llibertat".

L'alcalde ha reivindicat que el plenari ha de ser un "espai de llibertat" on hi tinguin veu totes les sensibilitats del municipi. De fet, ha assegurat que "des del primer minut" estén la mà per establir "diàleg i consens" amb "totes les formacions que treballin pels valors fonamentals com la tolerància, el respecte a la diferència i la convivència". "I a més, vull que aquesta sigui la norma de conducta d'aquest plenari perquè només si som capaços de parlar els uns amb els altres, d'entendre'ns i de consensuar farem avançar el nostre poble", ha afegit.

Jordi Viñas ha subratllat que a partir d'aquest dissabte es posa a treballar per formar equip de govern. ERC ha governat durant els darrers quatre anys amb Independents per Salt-CUP (IpS-CUP) en minoria. Ho han fet amb vuit dels 21 regidors del ple i, per tant, tampoc es descartaria un govern en minoria tot i que l'alcalde ha subratllat que parlarà amb totes les formacions que "vulguin sumar-se a construir un projecte que vulgui seguir millorant la qualitat de vida de totes les persones".

En el seu primer discurs, després de la investidura, Viñas ha situat com a prioritats la cohesió i el benestar social, la seguretat pública, l'educació, la cultura, l'urbanisme, el progrés econòmic i les mesures de foment de l'ocupació.

L'alcalde de Salt també ha reivindicat el municipalisme republicà per estar "sempre al costat de la ciutadania en les seves reivindicacions pacífiques i defensant els drets polítics i la llibertat d'expressió". Viñas ha recordat que aquesta setmana ha acabat el judici al Tribunal Suprem on "dotze persones pacífiques han estat jutjades per posar unes urnes": "Un judici que hauria de fer avergonyir un estat espanyol que pretén resoldre judicialment el que és una qüestió política". Com a alcalde, assegura que estarà "sempre al costat de la gent que de forma pacífica i democràtica reclama poder decidir lliurement el seu futur".

Un govern "fort"

Les dues diferents formacions amb qui ERC podria sumar majoria absoluta a través de pactes són el PSC i Junts per Salt. El portaveu socialista, Joan Martín, s'ha situat directament a l'oposició durant el seu primer discurs. "Els nostres resultats electorals han estat bons, però ens han situat a l'oposició, i des d'aquí treballarem", ha afirmat el regidor que afegeix que faran una oposició "responsable, lleial, elegant i sobretot constructiva". "I alhora, serà exigent i rigorosa", ha conclòs.

La cap de llista de Junts per Salt, Margarita de Arquer, ha apuntat que creu que l'Ajuntament de Salt necessita un "govern fort": "Són temps difícils i Salt és una població amb unes complexitats i dificultats que demanen afrontar mancances amb horitzons oberts, amb generositat i amb mirada àmplia". De Arquer ha assegurat que estan oberts al diàleg per assegurar que la població prioritza la justícia social.

La candidata d'IpS-CUP, Cris Sibina, ha ressaltat que l'anterior mandat van arribar a un acord de govern (que va desbancar la llista més votada CiU de l'alcaldia) i lamenta que en aquesta ocasió "no ha estat així". "No hi ha hagut cap mena de voluntat per part d'ERC ni tan sols per intentar negociar cap acord", ha lamentat Sibina que situa, també, l'àmbit social com a prioritat però ha volgut posar el focus, a més, en la lluita antifeixista.

Finalment, el cap de llista de Vox (que en l'anterior mandat va encapçalar la candidatura de la desapareguda Plataforma per Catalunya per a la qual va aconseguir dos regidors) ha dit que volen ser la veu d'aquells qui se senten "tan orgullosos de celebrar Sant Jordi com la Feria de Abril". "D'aquells qui estimen cada racó del seu país amb la mateixa intensitat i volen expressar-ho sense que se'ls tatxi d'una o altra cosa", ha dit.

Fórmules per jurar el càrrec

La Junta Electoral Central obliga els alcaldes i regidors de partits independentistes a manifestar la seva voluntat "incondicionada" d'acatar la Constitució a l'hora d'assumir el càrrec. A Salt, els partits han fet servir diferents fórmules per prometre el càrrec.

Tant els regidors d'ERC com els de JxCat han promès "lleialtat al cap de l'Estat" i s'han compromès a "guardar i fer guardar la Constitució" per "imperatiu legal". A mes, els d'ERC també han afegit altres consideracions. Viñas, per exemple, ha assegurat que "per expressió democràtica de la voluntat ciutadana" adopta el "compromís ferm amb els valors de la República catalana": "Declaro que continuaré treballant en la construcció d'una Catalunya políticament lliure, socialment justa i econòmicament pròspera".

Les que s'han desmarcat més de la fórmula original han estat les dues regidores d'IpS-CUP: "Sí, prometo, per imperatiu legal i per poder servir al poble que m'ha escollit, únic dipositari de sobirania, però sense renunciar mai als principis republicans ni al dret d'independència del nostre poble".

La fórmula que han fet servir els regidors del PSC i de Vox ha estat la tradicional "prometo per la meva consciència i honor complir fidelment el càrrec amb lleialtat al cap de l'Estat (o al Rei), guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat i l'Estatut de Catalunya".

Al ple hi han anat com a públic els exalcaldes Jaume Torramadé i Iolanda Pineda.