Madrenas (JxCat), investida alcaldessa de Girona en minoria

Assegura que imposar-se com a llista més votada és "la millor forma de no trair l'esperit democràtic"

Les postures d'uns i altres ja havien quedat clares, però avui s'han escenificat al ple de constitució de l'Ajuntament de Girona. I com era d'esperar, Marta Madrenas ha estat investida alcaldessa només amb els vots del seu grup i enceta ara mandat amb minoria.

La sessió ha començat a les onze del matí, amb la constitució de la mesa d'edat (formada pel regidor de Guanyem Pere Albertí i la de Cs Míriam Pujola) i la comprovació de les credencials dels 27 regidors. Després, cadascun d'ells ha jurat el càrrec. Un moment on la situació que viu Catalunya s'ha fet palesa amb les fórmules que han utilitzat els tres grups independentistes (JxCat, Guanyem i ERC).

Els nou regidors de JxCat han optat per prometre el càrrec "per imperatiu legal" dient que seran fidels "al mandat expressat majoritàriament per la ciutat de Girona" i "compromesos en la construcció d'una Catalunya lliure". Per part de Guanyem, els seus sis regidors han subratllat que no renunciaran "mai als principis republicans ni al dret a la independència del nostre poble".

I finalment, els quatre d'ERC han jurat el càrrec "per imperatiu legal i fins a la constitució de la República Catalana". Els altres dos grups restants, els socialistes i Cs, han optat per un simple "Sí, ho juro" quan el secretari els ho ha demanat.

Cadascun vota el cap de llista

La votació s'ha dut a terme sense sorpreses. I el resultat ha estat el que ja s'anticipava aquests dies. Davant la impossibilitat de formar govern alternatiu, tots els caps de llista s'han proposat com a alcaldables. I els regidors de cadascun dels grups han votat el seu candidat. Així, Marta Madrenas ha obtingut nou vots; Lluc Salellas, sis; els mateixos que Sílvia Paneque; Quim Ayats, quatre, i finalment, Daniel Pamplona de Cs, dos.

Madrenas ha rebut la vara de Pere Albertí enmig dels aplaudiments. L'alcaldessa, doncs, revalida el càrrec. Aquest cop, ja com a cap de llista (perquè hi va accedir per primer cop al març del 2016, després de la marxa de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat i del mandat fugaç d'Albert Ballesta).

"No trair l'esperit democràtic"

Madrenas, que durant aquestes setmanes "d'intensitat" –com ella mateixa ha definit- ha preferit mantenir-se "dins la discreció", ha aprofitat el seu discurs per trencar el silenci. Ha admès que s'ha acabat "l'època de les majories absolutes", tant a Girona com en d'altres ajuntaments, i s'ha mostrat convençuda que el fet que JxCat tingui el govern de la ciutat, com a llista més votada, és allò que pertocava.

"Quin sentit tindria no respectar la candidatura més avalada? Hi ha altres sumes, però això no seria respectuós amb el resultat de les eleccions", ha subratllat. Madrenas ha dit que, de fet, que JxCat governi en minoria és "la millor forma de no trair l'esperit democràtic" i s'ha mostrat ferma amb què, amb la seva investidura, "tots hi sortim reforçats".

Per a l'alcaldessa, els resultats electorals (en què JxCat va assolir més de 5.000 vots de diferència respecte Guanyem Girona) demostren "l'aval clar que la ciutadania ha fet cap al nostre model de ciutat". Madrenas, però, no ha amagat que el mandat que ara s'enceta és "complex", per l'aritmètica que ha quedat al consistori, i ha estès la mà a la resta de grups per buscar "punts d'acord". "Hem de ser capaços de tirar endavant un diàleg que doni fruits, allunyant-nos de les posicions rígides i sortint de la zona de confort", ha insistit.

Durant el seu discurs, l'alcaldessa de Girona també ha tingut un record especial per al qui va ser alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont. "Per a mi, és un amic i un referent, perquè malgrat tota la repressió que ha patit, manté la dignitat; avui, aquí tenim molt presents els presos polítics i els exiliats", ha conclòs.

"Oportunitat perduda"

El cap de llista de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha recordat que els resultats del 26-M van catapultar-los com a segons força política al consistori "amb oportunitat de liderar el canvi". Però també ha admès que la seva proposta d'acord amb ERC, que indefectiblement passava per rebre l'aval del PSC per a la investidura, no ha estat possible. "Esquerra, per omissió, ha donat el govern a JxCat", ha afirmat.

Salellas ha dit que avui són "conscients" que s'ha perdut "l'oportunitat de canvi en clau republicana i d'esquerres a la ciutat" i ha lamentat que la "generositat" de Guanyem Girona no s'hagi vist corresposta. "Avui els veïns veuen amb desencís com tot continua igual", ha dit el cap de llista.

"I això és una llàstima; assumim la responsabilitat que ens pertoca i obrim un període de reflexió, però no tanquem cap porta", ha afirmat Salellas. I aquí, ha estès de nou la mà a ERC per intentar tancar acords. "Nosaltres en tenim ganes, depèn de vosaltres, Quim Ayats, fer-ho realitat", ha dit, interpel·lant directament el cap de llista dels republicans.

Per últim, Salellas ha criticat que, en aquest mandat que ara es tanca, Girona hagi estat "massa preocupada en construir marca publicitària". I ha dit que, des de l'oposició, a ells no els farà "mandra" buscar consensos en temes de ciutat.

"Ni cordons sanitaris ni sectarismes"

La cap de llista del PSC, Sílvia Paneque, no s'ha estat de criticar obertament al ple el veto que els va aplicar ERC, negant-se a dialogar amb ells. Ha acusat els republicans d'haver-los tractat "amb duresa" i de trencar "la cordialitat" amb els socialistes que ha imperat al ple durant els darrers mandats.

"Girona és més forta si hi som tots, i aquesta ha de ser la nostra primera prioritat", ha insistit Paneque, dient que la política nacional ha estat "la peça primera que ha impedit el canvi" (en clara referència a ERC). La socialista, però, també ha volgut tancar aquí l'afer amb els republicans i no anar més enllà.

Paneque s'ha centrat a dir que, amb el mandat que ara s'enceta, el PSC no farà una oposició "de discursos encesos". I que la seva prioritat serà "encarar d'una vegada per totes les grans qüestions de ciutat". Entre aquestes, ha esmentat sobretot "l'escletxa que s'ha obert" amb els barris al llarg d'aquests darrers quatre anys, que els ha "deslligat" de l'Ajuntament.

"Situarem la ciutat com a única prioritat i el nostre objectiu també serà recuperar l'abraçada entre tots els gironins, pensin com pensin", ha insistit. "Per això, el PSC no posarà cordons sanitaris ni farà sectarismes, però tampoc avalarà cap opció de canvi que no sigui inclusiva", ha dit Paneque (deixant clar que, si més endavant es volgués formar un govern alternatiu, els socialistes hi han de tenir presència sí o sí).

Defensa el tripartit independentista

El cap de llista d'ERC, Quim Ayats, ha encetat el seu discurs amb un record cap als presos polítics, demanant que "es tregui la política de la justícia". Pel què fa a Girona, Ayats s'ha erigit com a home de consens i ha dit que ERC no farà "política d'aparador" i que allò que guiarà el seu dia a dia al consistori serà "la voluntat de diàleg i d'arribar a acords". "Ni el govern ni l'oposició podem fer monòlegs", ha insistit.

Ayats, però, no s'ha estat de tornar a defensar la fórmula que va posar damunt la taula ERC després del 26-M: la proposta d'un tripartit independentista entre JxCat, Guanyem i els republicans. Ha dit que per a ells és "l'aposta més adequada" per a la ciutat, per defensar una "Girona republicana".

"És la nostra opció, tan legítima com qualsevol altra, sobretot si trenquem certes dinàmiques de la puresa ideològica que poca utilitat tenen per al dia a dia dels ciutadans", ha dit. "Fer política amb posicions maximalistes només serveix per tenir la parròquia satisfeta", ha insistit, avançant que a partir d'ara ERC continuarà "treballant" per arribar a punts de consens "amb tots".

"La convivència s'ha erosionat"

Per últim, el cap de llista de Cs, Daniel Pamplona, s'ha proposat buscar "solucions reals des de l'àmbit local" i ha subratllat que, durant el mandat que avui es tanca, "l'Ajuntament de Girona no ha estat prou productiu". Pamplona ha dit que estendran la mà a JxCat amb temes de ciutat, però també ha deixat clar que seran "exigents" amb el compliment de la legalitat.

"A Girona, aquests darrers s'ha erosionat la convivència entre els ciutadans; els càrrecs polítics tenim obligació de donar exemple i promoure la cohesió social, i no incitar el ciutadà a trencar-la", ha dit el cap de llista del partit taronja. "Perquè si ho fem, només atemptarem contra la nostra mateixa ciutat", ha conclòs.