Agnès Lladó (ERC) ja és alcaldessa de Figueres

Ha rebut el suport del seu partit, PSC, Guanyem i Canviem

Cap sorpresa en el ple d'investidura a l'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) on Agnès Lladó (ERC) ha estat investida alcaldessa per onze vots (ERC, PSC, Guanyem i Canviem) enfront els 8 vots a Jordi Masquef (JxCAT) del seu propi partit i els 2 del candidat de Ciutadans que també ha presentat candidatura.

Lladó ha remarcat la importància de l'acord que s'ha tancat per tal de donar solució a una situació "complexa" que resumeix en deu punts d'acció de mandat. Amb tot, ha volgut destacar tres xifres: Un 47,5% de la població es troba en risc d'exclusió social; Un 15,5% de figuerencs es troben a l'atur i, finalment, hi ha un 17% d'abandonament escolar. "Si apliquem aquestes dades a un país estaríem parlant d'una nació en regressió", ha explicat.

La republicana ha declarat voler ser una alcaldessa amb "cor, seny, humanitat i humilitat".

Masquef, el gran derrotat de la jornada, ha protagonitzat un dur discurs qualificant el pacte d'"immoral" i "mancat d'ètica" i un cop més la titlat de ser un "pacte de perdedors". En aquest sentit ha assegurat que en cap moment el nou govern ha tingut voluntat d'arribar a acords amb ells i els ha culpat de no haver rebut "ni un sol paper amb les seves demandes. Les seves intencions eren unes altres des de la nit electoral", ha reblat.

El socialista Pere Casellas ha replicat al discurs del demòcrata apuntant que la ciutat es troba en un punt on és necessari "un canvi". Pel que fa a les negociacions ha recordat que un pacte com aquest és la quarta vegada que té lloc a Figueres i que en les reunions amb JxCAT "l'únic que es parlava era de cadires, no de propostes". Casellas ha anat més enllà i li ha preguntat si aquells pactes d'aleshores (amb CiU de protagonista) també eren "immorals" i "faltats d'ètica", reblant la reflexió amb un dard: "almenys el que no tenien era 'escratxes' al davant de la porta". Amb tot, també ha fet incís en la "manca de seguretat, un espai públic deteriorat, narcotràfic i la necessitat d'un canvi social".

En els seus respectius torns de paraula, els candidats de Canviem i Guanyem, Xavier Amiel i José Castellón, han fet incís en el moment "crític" en que es troba la ciutat i la necessitat existent en assolir un govern de canvi amb Lladó al capdavant.

El procés independentista

Lladó ha volgut fer referència en clau nacional a la situació que viu actualment Catalunya. L'alcaldessa ha assegurat que el país viu "moments excepcionals" on "la repressió i la manca de llibertat és un fet que no podem normalitzar". En aquest sentit ha apuntat que la defensa de les "llibertats individuals han de ser una constant per a qualsevol demòcrata" i que "no ens podem quedar al marge del futur que ha iniciat el nostre país".

Amb tot, ha explicat que el seu compromís amb el procés és "total" i que treballarà per tal d'aconseguir la "realitat política per la que tanta gent estem lluitant".