JxCat pacta amb Independents i PSC treure a ERC l'alcaldia de Santa Coloma de Farners

Els tres grups es queixen de la manca de negociació dels republicans

ERC perd una altra alcaldia a les comarques gironines, en aquest cas la de Santa Coloma de Farners, després d'un pacte a tres entre Junts per Catalunya, Independents de la Selva (ISC-IdS) i el PSC. Tot i que els republicans van guanyar els comicis municipals amb sis regidors, en necessitaven tres més per aconseguir la majoria absoluta. Per contra, les tres forces sumaran els nou regidors necessaris (cinc de JxCat, dos d'ISC-IdS i dos del PSC).

Aquest acord farà que Susagna Riera (JxCat) es converteixi en la primera alcaldessa en tota la història del municipi. Precisament la candidata de Junts per Catalunya ha explicat que des de l'endemà de les eleccions la prioritat ha estat formar un govern amb ERC. De tota manera, ha lamentat que des del primer moment "les condicions eren recolzar el seu programa". Davant d'això, Riera va demanar poder parlar de punts en comú i tenir un paper més actiu, però la resposta ha estat un 'no', segons JxCat.

En paral·lel, la futura alcaldessa ha explicat que també es va reunir diverses vegades amb els regidors electes del PSC i d'Independents. Riera ha destacat que des del primer moment hi havia una gran entesa amb els socialistes i que amb ISC-IdS "va costar negociar les prioritats de govern". Riera ha destacat que "tots esperàvem una resposta d'ERC", però com que no arribava, s'han posat a treballar en una alternativa.

Aquest pacte, però, ha estat tancat a poques hores de la investidura. De fet, la futura alcaldessa ha detallat que "fins aquest dijous a la nit no ens vam asseure" les tres forces a la vegada per redactar l'acord. Finalment aquest divendres s'ha signat un document en què es detalla el programa que seguiran en els propers quatre anys de mandat.

En el document també hi ha la distribució de regidories que es farà en el nou govern municipal. D'aquesta manera, JxCat portarà Entitats, Transparència, Educació, Joventut, Governació, Promoció Econòmica, Indústria, Comunicació, Urbanisme, Hisenda i Organització Interna. El PSC s'encarregarà de les àrees d'Obres i Serveis, Medi Ambient, Salut, Qualitat Ambiental, Benestar Social, Habitatge, Gent gran, Comerç i Ocupació. Per últim, els dos representants d'ISC-IdS presidenciaran les regidories de Festes, Promoció de la Ciutat, Medi Natural, Cultura, Turisme i Participació Ciutadana.

Amb aquesta organització, les tres formacions volen aconseguir que els habitants de Santa Coloma de Farners "es sentin orgullosos" del seu municipi. Per això volen millorar aspectes com ara la neteja i el sistema de recollida selectiva. També tenen previst revisar i aprovar el Pla d'Ordenament Urbanístic Municipal (POUM) i reobrir el teatre pensant un nou ús. A més, volen impulsar el comerç del centre i acabar de desplegar la zona vermella.