El TAV, les zones blaves i la participació ciutadana centren el debat al barri de Sant Narcís de Girona

Els grups es posen d'acord en la majoria de punts que ahir es van debatre i s'emplacen per una nova trobada aquest migdia

Quan falta poc més d'una setmana per l'arribada del 22 de maig els candidats que opten a l'alcaldia de Girona ja mostren els primers símptomes de cansament. Aquest fet es va fer evident ahir en el transcurs del debat organitzat per l'Associació de Veïns del barri de Sant Narcís que va tenir lloc al teatre del Centre Cívic. La gran quantitat de debats acumulats des de l'inici de la precampanya (deu en total) i les maratons de reunions i actes celebrats aquesta setmana, han afectat de forma visible als candidats. L'acte a Sant Narcís va servir per posar en solfa tots aquells temes que preocupen els veïns: les obres del TAV, la neteja, l'enllumenat, les zones blaves, els equipaments i la participació ciutadana, entre d'altres. En tots ells es van trobar grans punts de coincidència i només els retrets habituals entre oposició i govern servien per marcar distància entre els partits.

Obres del TAV

El candidat de Convergència i Unió (CiU), Carles Puigdemont, va aprofitar la seva intervenció per criticar el tracte que s'ha donat per part de l'Ajuntament a Adif, argumentant que "cal fermesa i no treure'ls-hi la catifa vermella". El convergent va reclamar el projecte ferroviari del tren convencional que comportarà el soterrament de la via al seu pas per la ciutat i va dir que "si a hores d'ara encara no s'ha fet debat al respecte és perquè el govern no ho ha volgut", va dir en referència al tripartit municipal. 

Pia Bosch, candidata del Partit Socialista de Catalunya (PSC), també va reclamar urgència pel que fa a la redacció del projecte definitiu del tren convencional ja que "al 2012 estarà acabat el TAV, circularan trens però encara no disposem del projecte", va dir la socialista que a més va afegir que calia ser "ferms" en la demanda del mateix. 

La candidata d'Esquerra Republicana (ERC), Blanca Palmada, va advertir que en l'alliberament dels espais del tren convencional "no s'ha de compensar amb res a Adif" i va proposar que la zona alliberada s'aprofiti per crear "nous carrers, més zones verdes i incrementar els equipaments".

Concepció Veray, del Partit Popular (PP), es va sumar a la petició d'exigir a Adif celeritat en la redacció del projecte i alhora va culpar el PSC no haver pressionat més al govern de Jose Luis Rodríguez Zapatero.

Joan Olòriz, d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i Jordi Navarro, de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), van coincidir a dir que no "podem deixar que Adif ens trepitgi" i l'independentista fins i tot va assegurar que Girona disposa d'un servei de rodalies "tercermundista". 

La participació ciutadana pel que fa a temes de projectes de gran envergadura com el TAV, l'alliberament de les vies del tren convencional i els usos que se'n derivin van ser reclamats per part de tots els grups. També tots els candidats presents al debat van fer incís en que s'ha d'indemnitzar o ajudar d'alguna manera als comerciants que han sofert els efectes col·laterals de les obres del tren.

Zona blava i mobilitat

Les polèmiques zones blaves que es van imposar al barri també van ser objecte de debat. Tanmateix, l'únic punt de discordança van ser els retrets entre oposició i govern per la gestió que se'n va fer. Independentment d'això, tots ells van acordar que seria convenient eliminar, suspendre o replantejar les zones blaves a Sant Narcís ja que aquestes no estaven obtinguen els resultats desitjats que s'havien previst inicialment. 

Jordi Navarro va posar de manifest la greu situació que pateixen els residents a Sant Narcís al enumerar les dificultats per estacionar en un barri on, abans de les obres del TAV, ja hi havia una manca evident de zones d'aparcament que es va veure agreujat posteriorment pels treballs d'Adif. L'independentista va recordar que els ciutadans van recollir fins a 3.000 signatures en contra de l'estacionament fraccionat per pagament i, per això "és necessari parlar-ho de nou". Navarro també proposar instal·lar una nova estació de Girocleta al barri que, actualment, no en disposa. 

A nivell propositiu Joan Olòriz va comentar la necessitat de fer crear un pla especial d'aparcaments dissuasius i incrementar el transport públic. En la mateixa línia es va posicionar Blanca Palmada qui va reclamar una revisió de les rutes, ja que actualment segueixen trajectes "radials" i no "lliguen amb les necessitats escolars" del barri.  

Equipaments i urbanisme

Tots els candidats a l'alcaldia van coincidir en afirmar que la ciutat pateix un dèficit d'equipaments esportius públics. És per això que van proposar la creació de convenis de col·laboració amb entitats privades, com ara el GEiEG, perquè cedeixin les seves instal·lacions als barris i en puguin fer ús. La candidata socialista, Pia Bosch, també va comentar que seria convenient poder assolir acords amb les escoles perquè cedeixin les seves instal·lacions als ciutadans. Pel que afecta al barri de Sant Narcís, ERC i ICV van proposar l'ampliació del Centre Cívic amb la construcció d'una biblioteca o bé creació d'un punt de lectura respectivament. 

Navarro per la seva banda va criticar l'estat d'alguns espais del barri, com ara les places d'Empúries i Ermessenda, entre d'altres, que al seu entendre es troben en mal estat, brutes i requereixen d'actuacions d'urgència. Precisament Palmada va qualificar la plaça Ermessenda de ser un "desastre" i va proposar fer-hi pistes esportives.

La neteja dels carrers també va ser objecte de polèmica i Puigdemont va explicar com "tenim la taxa més elevada d'Espanya però no el nivell més alt de neteja", va reblar. Olòriz va rebatre al convergent assegurant que amb el nou contracte que es va assolir amb els serveis de neteja municipal aquest és un problema que en els propers tres mesos quedarà totalment solucionat: "amb mig milió d'euros multiplicarem els resultats que fins ara obteníem", va dir. 

Els candidats a l'alcaldia de Girona tornaran a veure's avui les cares al debat organitzat pel diari el Punt a l'edifici de la Farinera a les 12 del migdia.