La situació econòmica de Figueres i el dèficit elevat centren el debat dels set alcaldables

Els candidats a l'alcaldia coincideixen que el nou POUM és una assignatura pendent per al pròxim mandat

El debat d'aquest dimecres a Figueres ha enfrontat les propostes i els diagnòstics de set candidats a l'alcaldia de la capital de l'Alt Empordà, Santi Vila (CiU), Francesc Canet (ERC), Pere Casellas (PSC), M. Àngels Olmedo (PP), Xavi Monfort (ICV-E), Joan Font (CUP) i Núria Bartrolich (SI). L'eix que ha centrat el debat ha estat la crisi econòmica, com rellançar l'economia de Figueres i, sobretot, com afrontar els pròxims quatre anys amb unes arques municipals amb una situació delicada que frena la possibilitat d'accedir a crèdit.

La majoria de partits proposen fer un pla de sanejament per frenar el dèficit i eixugar l'endeutament. Francesc Canet ha afirmat que el problema que hi ha hagut a l'Ajuntament de Figueres ha estat el "decalatge" que existeix entre ingressos i despeses perquè, assegura, les despeses estan "molt per sobre" dels ingressos. Canet proposa atacar aquest "dèficit estructural" del consistori i rebaixar la despesa corrent, la que ha disparat l'endeutament.

En la mateixa línia Pere Casellas (PSC) ha assegurat que el dèficit actual a l'ajuntament és de més de 8 MEUR -el govern el va xifrar en 4,9- i sosté que s'ha estirat més el braç que la màniga. Casellas ha explicat que el primer que faria per eixugar deute seria rebaixar despeses com els 2 MEUR que generen els càrrecs de confiança. "Hem de reduir la despesa i tocar de peus a terra", ha afirmat Casellas. El candidat ecosocialista, Xavi Monfort, s'ha adherit a la proposta i també hi afegeix la reducció de diners gastats en estudis que no acaben servint per res.

"Nosaltres no deixarem factures al calaix", ha afirmat la candidata popular, M. Àngels Olmedo, que ha qualificat de "molt greu" la situació econòmica de l'Ajuntament de Figueres i ha qüestionat el paper que ha jugat cadascun dels partits que en algun moment dels darrers quatre anys han passat pel govern. Els líders dels partits que per ara no tenen representació, SI i la CUP, també han criticat la gestió que s'ha fet dels pressupostos i han criticat que s'hagi arribat a aquest nivell de dèficit.

Davant totes aquestes crítiques el fins ara alcalde, Santi Vila (CiU), ha tret ferro a l'assumpte i ha demanat que no es dramatitzi perquè la situació no és tan greu com "alguns" volen fer creure. Vila assegura que encara que l'aixeta del crèdit estigui restringida, es poden invertir més de 20 MEUR en els pròxims quatre anys. "Però caldrà triar i prioritzar bé quins són els projectes que mereixen tirar endavant", ha assegurat Vila.

POUM, assignatura pendent

Figueres té POUM des del 1983 i, des de llavors, no ha elaborat de nou el planejament general tot i que segons marca la llei ho haurien d'haver fet el 1991. És, per tant, una assignatura pendent per a tots els partits. Tots set consideren que aquest planejament serviria per marcar sobre el terreny quines possibles zones de desenvolupament econòmic hi ha a Figueres i també servirien per detallar les infraestructures que cal desenvolupar. Els candidats creuen que fins ara s'ha tingut "por" d'afrontar aquest repte i tots asseguren que desplegaran un nou POUM en el pròxim mandat.

Una altra assignatura pendent a Figueres és solucionar els problemes de mobilitat. Ja sigui desenvolupant rondes a la ciutat o reurbanitzant alguns carrers de la ciutat, les set formacions creuen que Figueres té problemes per absorbir tot el trànsit que hi ha i també es comprometen a ser "contundents" davant altres administracions tant per reclamar inversions amb injeccions de diners directes com per exigir que acabin algunes carreteres o enllaços que s'han enquistat.

Perdent el tren de la formació professional

Figueres està a punt d'arribar als 45.000 habitants. Segons els alcaldables, aquesta pressió demogràfica no ha anat acompanyada de suficients inversions en escoles o equipaments per atendre tota la població. Per això, reclamen al Govern que construeixi més escoles en zones on calguin i aposti decididament per impulsar la formació dels figuerencs. 3 de cada 4 figuerencs a l'atur tenen formació bàsica i, per això, aposten per tenir una oferta àmplia de formació professional.