Blanes en Comú Podem decidirà demà si dona l’alcaldia a ERC o la manté al PSC

La formació és clau per formar el nou govern al municipi

Tot i quedar en tercera posició a les eleccions municipals, el grup de Blanes en Comú Podem (BCP) s’ha convertit en la formació clau per desencallar l’alcaldia del municipi selvatà. De moment, mantenen obertes les negociacions amb ERC i el PSC, les dues primeres forces al consistori. De tota manera, no serà fins dijous al vespre que la militància decideixi a qui donen l’alcaldia, si a Àngel Canosa (ERC) o a Mario Ros (PSC).

El cap de llista dels comuns, Jordi Urgell, ha avançat que “les negociacions amb ERC han anat bé” i per això ja tenen un acord “en paper” però que no està signat a l’espera que la militància doni l’aval al pacte. De fet, aquest dimarts Urgell va presentar el document a l’assemblea dels comuns perquè votessin si els semblava bé.

Però abans de decantar-se pels republicans, els votants de BCP van encarregar a Urgell que tanqui les negociacions amb el PSC per tenir un document similar al que han aconseguit amb ERC. En principi aquest paper en què es plasmaria l’acord de govern arribarà a mans dels comuns aquest dijous i la militància escollirà al vespre quin dels dos prefereix.

ERC ratifica l’acord amb BCP

Qui sí que ha ratificat l’acord de govern amb Blanes en Comú Podem és l’assemblea local d’Esquerra. La militància dels republicans va aprovar aquest dimarts per “unanimitat” el pacte de govern. A la vegada, els seus votants també van votar per unanimitat que estaven en contra de formar un govern tripartit amb ERC, PSC i BCP.

El candidat republicà, Àngel Canosa, ha assegurat que plantegen “un govern amb minoria” que buscaria suports puntuals amb la resta de formacions. De tota manera, Canosa ha recordat als comuns que si el seu acord tira endavant “seria la primera vegada en la història que no hi ha un govern convergent ni socialista” a Blanes.

Canosa també ha explicat que hi ha hagut “bona sintonia” amb Urgell i que “en pocs minuts” de negociació ja tenien gairebé tancat un programa de govern i pràcticament el cartipàs de cara als propers quatre anys. Ara, caldrà esperar al dijous per veure si els comuns avalen aquest acord o no.

Resultats molt ajustats

ERC va guanyar les eleccions municipals a Blanes (Selva) per tan sols 19 vots de diferència. En segona posició hi havia el PSC, que havia estat governant durant l’últim mandat. En tercera posició, i a 317 vots d’ERC, Blanes En Comú Podem va aconseguir augmentar la seva participació. Cada una d’aquestes tres formacions va obtenir cinc regidors dels vint-i-un que hi ha a l’Ajuntament. En el cas en què es tanqui un acord amb una de les dues forces, el nou govern comptarà amb deu vots i en faltarà un per aconseguir la majoria absoluta.

De cara a la investidura, el suport d’ERC no caldria, ja que el fet de ser la llista més votada donaria l’alcaldia si no hi hagués cap altra candidatura que arribés als onze regidors de la majoria absoluta. La diferència és que si la militància de BCP opta per formalitzar un govern amb el PSC, caldria buscar un tercer suport. En aquest cas podria ser o bé els tres vots de Ciutadans o bé els tres de Junts per Blanes.