Pagans: 'No he estat mai sola, he tingut l'acompanyament dels regidors del govern i de l'oposició'

L'últim ple del mandat a l'Ajuntament de Girona ha estat marcat per l'emotivitat dels comiats dels regidors que pleguen

Ple emotiu de comiats i de reflexions poc habituals en l'àmbit de la política aquest dimarts a l'Ajuntament de Girona. Després dels tràmits propis de la sessió plenària d'avui els edils del consistori que acaben la seva activitat municipal aquest mandat han manifestat el que ha suposat per ells haver passat per l'Ajuntament i l'agraïment que sentien cap a aquells que els han ajudat en la seva carrera política. Amb el suport de lletres de poemes o de cançons alguns han expressat els seus sentiments davant aquest canvi d'etapa, i d'altres han tingut paraules amables per als companys de consistori prescindint de les sigles dels seus partits.

Per exemple, entre les moltes reflexions que s'han fet al final del ple d'avui, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, no ha dubtat en avançar que hi haurà una "època Pagans", i en el mateix sentit s'ha pronunciat el de CiU, Carles Puigdemont, que ha remarcat de l'alcaldessa sortint la seva "honestedat, entrega i treball per a la ciutat", unes qualitats de les quals assegura que ha après.

En el seu discurs de comiat Pagans ha manifestat que l'experiència a l'alcaldia l'ha "enriquit", ja que ha estat un "espai d'aprenentatge impressionant", afegint que quan torni al món de l'educació intentarà transmetre "aquesta gran experiència". Després d'observar que al consistori hi havia 13 dones i 12 homes, l'alcaldessa sortint també ha subratllat que la "normalitat" en la no distinció de gèneres "s'ha anat definint a Girona".

L'últim ple per a molts dels regidors gironins

Avui ha estat l'últim ple per l'alcaldessa i també per diversos regidors que o bé han sortit de les llistes dels seus partits o bé se situen massa avall per poder aspirar a tornar a entrar al consistori. Per exemple, els regidors socialistes que no repetiran segur com a edils en el pròxim mandat són Isabel Salamaña, M. Àngels Freixenet, Ponç Feliu, Ignasi Thió, Lluïsa Faxedas i Josep M. Jofre. En canvi, si els resultats són semblants a anteriors comicis, repetiran al consistori Glòria Plana, Amèlia Barbero i potser també Victòria Saget amb la previsió més optimista pel PSC.

Dels regidors de CiU, Carles Puigdemont i Coralí Cunyat són els únics que poden repetir, mentre que Albert Riera, Joaquim Oliva i Francesc Xavier Ribera ja no estan a la llista, i Imma Boadas se situa al número 25. D'ERC l'únic edil amb possibilitats de tornar a entrar al consistori és Miquel Poch, número 3 a la llista, mentre que no repetiran ni Cristina Alsina, ni Joaquim Ayats, ni Pilar Prats (aquesta se situa al número 7 de la llista, mentre que en aquest mandat els republicans han tingut 4 regidors).

Joan Olòriz i Núria Terés són els regidors d'ICV-EUiA amb possibilitats de tornar a estar al consistori, mentre que al PP només es mantindria Concepció Veray -la periodista Cuca Mascort ocupa el número 2 de la llista, en substitució de l'actual regidor popular Joan Castel.

Una resposta a les reclamacions dels treballadors encarregats de la recollida selectiva

En un altre ordre de coses, el govern municipal ha portat al ple d'aquest dimarts l'adjudicació de la licitació per a la tria del soci privat que, juntament amb el mateix consistori, ha de constituir la societat de capital mixt encarregada del servei de recollida de tots els residus i de la neteja dels carrers de la ciutat a partir del 2012. De fet, l'any vinent es farà la primera fase del desplegament del servei de la nova empresa, i no es completarà fins al 2014.

El canvi es du a terme després que Musersa, que s'ocupava d'aquests serveis des del 1987, s'hagués de dissoldre per contracte. Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), que ja havia estat sòcia de l'Ajuntament a Musersa, ha estat escollida després de desbancar Urbaser, i s'emporta un contracte d'uns 90 MEUR per vuit anys, amb la possibilitat de prorrogar-lo dos anys més. D'altra banda, l'Ajuntament augmentarà la participació en la nova empresa i passarà del 20 al 25% de la propietat.

Alguns dels aspectes destacats del nou servei de recollida és que implicarà la renovació de pràcticament tota la flota de vehicles, o l'automatització sobretot en la recollida selectiva. Canvi, aquest, que ha de permetre alliberar personal per destinar-lo a la neteja viària, i que també pot augmentar l'actual 40% de residus reciclats al 55%, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo. L'edil ecosocialista també ha remarcat que el que es pagaria el 2011 amb els contractes vigents seria uns 100.000 euros més del cost que suposarà la nova societat.

Amb la selecció del soci privat que juntament amb el consistori formarà aquesta nova empresa d'economia mixta, es dóna resposta també a la reivindicació dels treballadors de FCC encarregats de la recollida selectiva. Amb una vaga que va durar onze dies el mes passat els operaris de Fomento de Construcciones y Contratas es queixaven que cobraven un 14% menys que el que perceben els treballadors de Musersa, encarregats de la resta de residus. Ara es preveu incloure a la nova empresa els actuals operaris de FCC i els de Musersa, de manera que s'igualaran les condicions laborals d'uns i altres.

El ple també ha aprovat definitivament, amb els vots en contra del PP i CiU, els comptes generals del 2010, amb uns resultats que, segons ha remarcat la regidora d'Hisenda i Seguretat, M. Àngels Freixenet, "no hipotequen el futur de l'ajuntament".